Фестивалът няма да отпадне от ЮНЕСКО заради пропуснатата година

 

 

Зрелищен бе празникът на Сурва в Батановци тази година. На площада в града среща си дадоха четири групи. Гости на сурвакарската група на гр. Батановци бяха сурвакарите от село Черна гора, сурвакарска група „Йорданови АРТ и приятели“ и кукерите от село Дъбене, общ. Карлово. Стотици чанове и хропатари огласяха града повече от три часа и доказаха, че традицията е жива в сърцата на младите хора. Кметът на града Радослав Петров обяви, че 57 са децата в групата тази година и добави, че е радостен, че броят на младите хора, които пазят традициите, всяка година се увеличава.


„Изключително удоволствие е за мен да съм тук сред вас – там, където е истинската магия на Сурова. Там, където е традицията, там, където е духът на нашия празник. Няма как да не се разчувствам, като гледам колко много млади хора са сурвакари. Няма как тази традиция да угасне и затова съм убеден, че и следващите поколения ще продължат тази невероятна магия“, категоричен бе кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той заяви, че догодина фестивалът в Перник ще бъде още по-мащабен и по-красив.
“На първо място бих искала да опровергая слуховете, че “Сурва/Сурова” ще отпадне от представителния списък на ЮНЕСКО заради пропуснатата година. Истината е, че валидността на вписването се запазва, защото не фестивалът, а самият обичай, на който ставаме свидетели и днес, е част от световното културно богатство”, коментира д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален център София, ЮНЕСКО. “Жителите на селата около Перник са истинските пазители и заслужават нашата възхита. Тези хора буквално пренасят традицията през годините, без значение от тежките битови условия в момента. Това са изявите на дух, силата на общността и вярата в значимостта на ритуалите за запазване на народността. Лично и от името на центъра им благодаря за поканата и за това, че поддържат ритуалите и въвличат всички нас в своя празник”, каза още тя.

Гости на събитието бяха зам.-кметовете на община Перник Стефан Кръстев и инж. Мирослав Стоицев, секретарят на общината Мартин Жлябинков, г-жа Андреана Каишева – главен експерт в отдел „Стратегическо планиране и продуктова политика в туризма“ в Министерството на туризма.