Поканата за преговори към Скопие и Тирана е приоритет за Загреб

Организирането на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб и започването на преговори за присъединяване на Македония и Албания в Съюза са сред основните приоритети на председателството на Хърватия в Съюза. Това заяви хърватският премиер Андрей Пленкович в обръщение към Европейския парламент.

Представяйки приоритетите на хърватското председателство на ЕС, Пленкович каза на евродепутатите, че Хърватия не крие амбицията си да търси подкрепа от страните – членки на ЕС, за започване на преговори за членство с Македония и Албания. „Бъдещият доклад на Европейската комисия и предложенията за подобряване на методологията на процеса на преговори ще бъдат важни. За надеждността на политиката за разширяване е важно да се придържа към принципите на зачитане на политическите критерии и индивидуалния напредък. Всяка страна кандидат трябва да бъде оценена по нейните резултати, като крайната цел на преговорите е членството в ЕС. Това трябва да бъде основният акцент на политиката за разширяване“, подчерта хърватският премиер.

Пленкович припомни, че Европейският парламент след френско вето миналия октомври прие резолюция в подкрепа на започването на преговори с Албания и Северна Македония, като подчерта значението на разширяването както за страните кандидатки, така и за страните от ЕС.
По този начин, според Пленкович, Европейският парламент потвърди ангажимента си към заслужаваща доверие политика на разширяване на ЕС.
Хърватският премиер подчерта, че срещата на върха в Загреб през май ще се проведе 20 години след първата среща в Загреб, “която отвори европейската перспектива за Югоизточна Европа и споразуменията за стабилизиране и асоцииране”. /БГНЕС