• Стихосбирки на автора, книги, посветени на него, и архивни снимки от неговия живот редят в читалище “Братство 1869”

 

На 16 януари от 11,00 ч. в читалище „Братство 1869” в Кюстендил ще бъде открита фотодокументална изложба по повод 81-годишнината от рождението на Биньо Иванов – поетът, свързал трайно съдбата си с града. Изложбата ще съдържа стихосбирки на автора, книги, посветени на него, както и архивни снимки от неговия живот. По време на събитието официално ще бъде обявено четиринадесетото издание на поетичния конкурс, носещ името на Биньо Иванов.

Биньо Стоянов Иванов е роден на 16.01.1939 г. в с. Бараково, Кюстендилско. Завършва ВИИ в София (1965). Работи в промишлено предприятие в Кюстендил и в местния литературен печат. Първите му публикации са от 1958-59 г. (“Родна реч”), в периода 1961-64 публикува епиграми в “Народна младеж”. След 1967 г. публикува стихотворения в “Пулс” и “Литературен фронт”. В началото на 80-те участва в радиопредавания на “Свободна Европа” и “Дойче веле”. Първата му поетична книга “До другата трева” излиза през 1973 г. Следват “Над полето, сред небето” (1979), “Навярно вечно” (1980), “Природи” (1985), “Стихотворения” (1989, 2004), “Пътешествието на бабините очила” (детски стихотворения, 1989), “Си искам живота” (1993), “Часът на участта” (1998).

Биньо Иванов умира на 16 април 1998 година. Посмъртно става носител на Специалната награда на Сдружението на българските писатели.

Също на рождения ден на поета ще се състои и традиционното литературно четене. И тази година то ще бъде на открито – пред паметника му в парка край галерията. На мястото ще се съберат приятели и близки на Биньо, почитатели на неговата поезия, както и колеги от последното му работно място – читалище „Братство“. След това събитието, организатор на което е НЧ „Асклепион 1998“, ще се пренесе в едно от гостоприемните за кюстендилската арт гилдия заведения на алеята, където поетичното четене ще продължи под мотото „На чаша вино за Биньо“.

“Преустройството на пространството пред читалище „Братство“ на парка пред галерията наложи преместването на паметника на поета и някои промени в първоначалната му концепция. Но освен че бе поставен някак свенливо и почти незабележимо в зелените площи, той бе и неглижиран с поставянето на пейка и циментово кошче за отпадъци точно пред него. Макар това градинско обзавеждане да е по проект с европейско финансиране, сигурно не е невъзможно да бъде направена корекция. Ако това не бъде извършено до честването на рождения ден на Биньо Иванов, участниците в събитието, които и преди година чрез медиите сигнализираха за ситуацията, ще внесат официален сигнал до Комисията по култура в Общинския съвет. Литературното четене край паметника на поета ще започни в 17 ч.”, съобщи Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.