Долна баня – 142 години от Освобождението от турско робство

142-рата годишнина от Освобождението на Долна баня от турско робство отбелязаха членовете на Сдружението на хората с увреждания “Венетица” в рилския град на своята дневна седянка. Събрани в своя клуб, долнобанци отново си припомниха разказа на председателката инж. Светла Стоименова за паметните часове и дни в някогашното село, когато по Коледа измъченият и изтерзан народ е освободен от руските отряди на генералите Веляминов и Шувалов. Припомнени бяха и имената на 14-те опълченци от Долна баня, преселници от Македония, участвали в епичните боеве на Шипка и при Шейново, както и бе прочетен разказът на покойния Васил Захариев “Силата на любовта” за голямата обич на долнобанката Ана и турчето Ахмед, който се прекръстил и създали семейство.

На седянката почерпиха за своите отминали имени и рождени дни Веска Фърчова, Йорданка Кьосева, Василка Дамянова, Василка Стоичкова, Виолета Стоева и Марчела Славчева. Долнобанската поетеса Лиляна Иванчева пък поздрави всички със своето ново стихотворение за зимата и падналия сняг в деня на годишнината от Освобождението на рилския град.

В края на сбирката и след като всички се почерпиха и почетоха годишнината, почетна група от сдружението поднесе цветя на паметните плочи на опълченците и на Васил Левски и Георги Бенковски в центъра на града на сградата на Народно читалище “Рила – 1898”.

За годишнината от Освобождението на Долна баня от турско робство Културно-информационният център при Народно читалище “Рила – 1898” изработи специална диплянка, която служителите от културния институт раздадоха на учениците от Средно училище “Неофит Рилски”.