Училище в Костенец преобразено като галерия

Средно училище “Св. Климент Охридски” в Костенец прилича на художествена галерия, предаде БНР. Клип за преобразяването на училището предизвика огромен интерес в социалните мрежи. Принос за новия облик на училището има преподавателят по изобразително изкуство Борис Котларов.

“Борис Котларов е учителят ни по изобразително изкуство с дългогодишен стаж и опит, с едно топло, любвеобилно чувство към децата. Човек, който умее да привлича и да ги обединява в общи каузи. Той самият е създал не един и два екипа в училище, с които да правят различни кътове в училище”, разказа в предаването “Закуска на тревата” директорът на училището Захаринка Кусарова.

Всеки кабинет от всички 24 класни стаи и кабинети в училище е планиран предварително с екипа на Борис Котларов. Заедно са обмисляли каква визия да има съответният кабинет.

“Всеки един отделен кабинет има своя облик и подсказва коя дисциплина се изучава там. Заедно с децата, дори те са инициаторите в повечето случаи, подтикват господин Котларов. И е създал облик на всеки един кабинет, на коридорите. Има магия във всичко в нашето училище. Тя е и в барелефа на Кирил и Методий, в паното на св. Климент Охридски, в дърворезбата с родопските чанове”, допълни Захаринка Кусарова.

Коридорите в училището са превърнати в галерии. Учениците са част от това претворяване.

“Те рисуват заедно с него по коридорите. И наистина първият етаж, който е предназначен за учениците от начален етап, целият е преобразен с детски рисунки. От началото до край, от двете страни на коридора. В дъното имаме малък параклис, преобразен от децата и направен с облика на света Богородица”, описа атмосферата директорът на училището.

Всеки кът в училището е докоснат от детски ръце. Това, освен че променя средата, има и благотворен ефект.

“Най-ценното от всичко е, когато участват деца при преобразяване на училището. Факт е, че те не рушат тогава. Те пазят онова, което са създали”, коментира Кусарова.