24 са случаите на заразени с хепатит А в Бобов дол, съобщиха от РЗИ-Кюстендил.
„Заболелите са както деца, така и възрастни, каза д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция-Кюстендил. Според нея увеличението на заболелите от хепатит А е факт от месец октомври м.г., като за м. януари на т.г. данните все още не са обработени. „Има увеличение на заболяванията, повечето са в епидемична връзка помежду си. В момента са регистрирани два „взрива“ – единият е в училище „Христо Ботев“, вторият е в домашно огнище“, уточни д-р Кръстева.
Според нея един от „взривовете“ от м.г. е отминал и бе категорична, че заболяването не се дължи на замърсени водоизточници, нито на горенето на отпадъци, а на мръсните ръце. „Болните се заразяват заради мръсни ръце, хепатитният вирус се отделя от болния чрез изпражненията, затова сме предписали противоепидемични мерки: миене на ръцете и дезинфекция на тоалетните и контактните повърхности като дръжки на врати и др.“, допълни д-р Кръстева. /БГНЕС

 

1 коментар

  1. Утре пред сградата на общината ще протестираме затова, че не си мием ръцете и хигиената ни е нула. Вече няма да се протестира против движението на камионите и боклуците. Хора, погледнете мръсотията в града, в която живеем – тя е навсякъде: по калните през зимата и прашни през лятото улици, несъбраните навреме боклуци от БКС-то, лайната от кучетата – безстопанствени и тези, които стопаните им ги водят на каишка,кошчетата за боклук са непочистени, водата е мътилка, когато я има. Сиромашията ни е превзела. Кметицата не мисли за инвестиции, сега ще прави нов център в Банковица, за да се “усвоят” едни пари. Бабите прогониха децата и внуците си, като повярваха на “целувките”. След 4 години ще закрият поне едно училище. Ходете и вярвайте на лъжите, нещастни хорица и…Бог да ни е на помощ!!!

Comments are closed.