Храмът  „Св. Георги Победоносец” в Дупница спешно се нуждае от ремонт

Архиерейският наместник иска 400 000 лв. за смяна на покрива, обновяване на куполите, фасадата, стенописите. Паликарски: Най-плачевно е състоянието на църквата в Бистрица, трябва да блъснем купола и да изградим нов

 

Катедралният храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница има нужда от спешен ремонт. Налага се смяна на покривната конструкция и керемидите, ремонт на куполите и подмяна на ламарината им, подмяна на олуците и водосточните тръби, възстановяване на разрушената мазилка на фасадата, става ясно от техническа експертиза на сградата. Експерти са установили, че части от покрива са в аварийно състояние и има опасност от пропадане.

Пораженията са нанесени главно при обилните валежи и силен вятър през юли 2018 година, когато покривът е силно компрометиран, керемидите са изпочупени и изместени, разрушена е ламарина на куполите, изкъртени са олуци, появили са се и течове, съсипващи мазилка и стенописи. В тежко състояние е мазилката на северната страна на черквата, откъм полицията, която е олющена на много места. Съсипани са стенописи в олтара. Един от тях – на четиримата евангелисти Матей, Марко, Лука и Йоан, е непоправим, казаха от храма.

Архиерейският наместник Георги Паликарски е внесъл искане за отпускане на средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Във връзка с това в тазгодишния бюджет на община Дупница са заложени 414 803 лв.  Сумата е включена в капиталовите разходи на общината. Така е, защото ако бъдат отпуснати, парите ще се преведат чрез общината, съобщиха зам.-кметът Олга Китанова и финансистът Павел Петров на пресконференцията за бюджета на общината.

Отец Георги Паликарски

„След дъждовете и ветровете от по-миналата година леко-полека започнаха разрушения. Ние не можем да ги предотвратим – за да ремонтираме, трябва скеле. Всичко това е свързано с много средства. Сумата, която искаме, е за аварийно-възстановителни работи. С тези пари ще ремонтираме фасадата, ще пребоядисаме вътрешната част, ще се възстановят стенописите. Най-важни са кубетата, покривът и камбанарията. Ще се подменят прозорците на кубетата. Другата ни основна цел е да стоплим по някакъв начин църквата, което е много важно и за запазването на стенописите. При големи разлики в температурата те почват пак да се рушат. За да се предотврати това, температурата в помещението не трябва да е по-малко от 8 градуса. Обмисляме дали да направим отоплението с газ, или по друг начин. За това обаче ще са нужни допълнителни средства, за които ще мислим впоследствие с църковното настоятелство. Срамно е нещата да останат така. Храмът е на 150 години, времето си е казало думата, но ние сме длъжни да го възстановим”, коментира отец Георги.

Архиерейският припомни, че още десетки черкви в региона се нуждаят от неотложни ремонти. Коментира: „Един от приоритетите ни е гробищната църква „Успение Богородично” в село Крайници. И там е нарушен покривът. Трябва да се поднови, защото има уникални стенописи. И най-важното – църквата е една от най-старите в Дупнишка духовна околия. Засега работата ни стопира фактът, че църквата няма нотариален акт. Но и това е решимо. В тежко състояние са двете църкви в Пастух – „Св. Троица” и „Св. Иван Рилски”, три параклиса в Бобошево – „Св. Петка”, „Св. Никола” и „Св. пророк Илия” и манастирът „Св. Димитър”, също в Бобошево, църквата в Мърводол. За тях ще кандидатстваме за финансиране по Програмата за развитие на селските райони”, каза Паликарски и допълни: „Най-плачевно е състоянието на купола на храма „Възнесение Господне” в село Бистрица. Трябва да го блъскаме и да го изградим наново. Там се прави ремонт на покрива преди 4-5 години. И то капитален ремонт, но без да се пипа кубето. Сега то е в плачевно състояние, защото покрай него е текло години наред. Не знам, единствено Господ знае как се държи това кубе на основата. Основата е нарушена, изгнили са основните греди… Като паяжина е. Но това са годините, ние не сме виновни.”