• Боклуците трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ “Бобов дол”

Контейнерите с отпадъците, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ “Бобов дол”. Това казва управителят на компанията “Блацион” ООД, македонският гражданин Горан Ангелов, цитиран в неделя от БГНЕС.
“Блацион” ООД е българско търговско дружество със седалище и адрес на управление в София. Тази компания внася отпадъците, които бяха открити на пристанищата във Варна и Бургас. Негови управители са македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов. Те притежават 15% от компанията, а останалата собственост е на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче, уточнява агенцията.
Според Горан Ангелов “отпадъците не били прехвърлени в ТЕЦ “Бобов дол”, защото при пристигането им на пристанището вече е бил изтекъл лицензът на централата за изгаряне на отпадъци.
“Става въпрос за пластмаса и гуми. Откритите дървени, текстилни и стъклени отпадъци не са забранени. Това ще бъде доказано от експертите, след като бъде направена проверка”, казва Ангелов пред агенция МИА.
Според него “информацията в българските медии не е вярна и отпадъците, ако се получи разрешение, ще бъдат прехвърлени в ТЕЦ “Бобов дол” или пък ще бъдат върнати обратно в Италия”.


Горан Ангелов е управител на най-голямото депо за отпадъци в Северна Македония “Дрисла”, край Скопие, уточнява БГНЕС. Той категорично заявява, че депото никога не е имало партньорство с “Блацион” ООД. “В страната ни (Македония, бел.ред.) никога не сме внасяли каквито и да е отпадъци, защото това е забранено. Това сме правили само и единствено в съседна България”, казва Ангелов.
В събота прокуратурата в Бургас съобщи, че е започнала разследване за нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанището в Бургас, стопанисвано от “БМФ Порт – Бургас” ЕАД. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.
Същевременно и в събота, и в неделя на пристанище Варна-Запад разследващите продължават да отварят откритите по-рано други контейнери с нерегламентирано внесен боклук от Италия.
25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги потърсил. Прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Освен описаните пластмаса и каучук, в тях има дрехи, играчки и битови уреди.
Получател на товара също е “Блацион” ООД.

За ресор „отпадъци“ в екоминистерството отговаря Николай Кънчев, който заема поста от квотата на ВМРО.

Припомняме, че министърът на околната среда и водите от квотата на ВМРО Емил Димитров официално съобщи, че негова проверка в събота, 18 януари, сутринта показала, че в ТЕЦ “Бобов дол” не е имало превишение на вредните емисии. Премиерът Борисов пък разпореди разследващите органи да вземат пепел от ТЕЦ-а и така да се установи дали са горени опасни отпадъци.

Източници:БГНЕС и mediapool.bg