ВЕЦ „Яхиново” и вецовете, ползващи вода на яз. „Дяково”, в Дяково и Големо село не работят

ВЕЦ „Яхиново”, вецовете, свързани с тръбопровод в с. Дяково и ВЕЦ в Големо село, които ползват вода от язовир “Дяково”, са спрени и не работят от края на ноември миналата година. Това потвърди за „Вяра” управителят на „Напоителни системи”, клон „Струма-Места” Марио Михов. Превантивните мерки са предприети, за да се предотврати криза в населените места, които ползват вода от язовира. „Веднага след като излезе заповедта на министъра, спряхме водата”, каза управителят. По данни на „Напоителни системи” нивото на дяковския язовир вече се е покачило. „В момента в язовира има 12,8 млн. куб. м вода. Мъртвият обем е 8 млн. куб. м. При 5,5 млн. кубика можем да използваме язовира за питейно-битови нужди, така че в момента няма проблеми”, обясни Марио Михов.

BEЦ “Яхиново” е с мощност 7 МW и ползва по около 5 куб. метра вода в секунда от язовир “Дяково”. Водата се изпуска в близката река и в река Джерман. Мини ВЕЦ-овете на тръбопровода в Дяково и Големо село са до 2 мегавата. От  „Напоителни системи” заявиха, че ежедневно контролират на терен дали вецовете работят. Това може да се установи и на сайта на ЧЕЗ, където се качва информация дали някой от ВЕЦ-овете, захранвани с вода на яз. „Дяково”, отчита подаване на ел. енергия.

Стана ясно още, че от дяковския язовир се подава вода само за ТЕЦ “Бобов дол”, за ВиК-Дупница и за „Кюстендилска вода” – за питейни нужди.

Припомняме, че преди няколко дни заради спирането на водата от „Дяково” за северната индустриална зона на Дупница протестираха собственици на автокъщи в района на село Пиперево.