Военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на генералния ни консул в Мюнхен Драгомир Димитров за извършено от него престъпление по служба по времето, когато е бил председател на Държавна агенция „Разузнаване”.

БГНЕС припомня, че до лятото на 2018 година Драгомир Димитров беше председател на Държавната агенция „Разузнаване”. След съгласуване между кабинета и президента Димитров зае поста на генерален консул на България в Мюнхен.

От съобщението на Военно-окръжна прокуратура – София става ясно, че Димитров е привлечен за обвиняем за това, че за времето от 14.07.2016 г. до 09.08.2016 г. в качеството му на длъжностно лице – председател на Държавна агенция „Разузнаване“, нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500,00 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

По отношение на Димитров е постановена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева.

Драгомир Димитров е вторият ръководител на българското разузнаване, който е привлечен под отговорност. Преди това „клиент“ на прокуратурата стана Кирчо Киров, по чието дело като свидетел се яви Димитров.

На 22.01.2018 г. Софийският военен съд наложи на Кирчо Киров наказание 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното имущество за това, че от 2007 г. до 2011 г. като директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник-отдел е присвоил от бюджета на службата валута – евро и щатски долари, в особено големи размери, равняващи се на повече от пет милиона и сто хиляди лв., като случаят е особено тежък. /БГНЕС