Четири са вече смъртните случаи в резултат на коронавируса

 

 

Световната здравна организация свиква извънредна среща утре заради появата на нов вирус в Китай. До това решение се стигна, след като беше потвърдено, че коронавирусът, от който са заразени близо 300 души и предизвиква болест, подобна на пневмония, може да се предава от човек на човек. Здравната организация ще реши дали да обяви международно извънредно положение в сферата на общественото здраве.

Шести човек е починал от пневмония в град Ухан

Междувременно властите в Китай съобщиха, че шести човек е починал от пневмония в град Ухан, откъдето се смята, че е тръгнал вирусът. 15 медицински лица са се заразили, което потвърждава, че той се предава от човек на човек. Над 290 са заразените в континенталната част на страната. 270 от тях са в провинция Хубей, където се намира град Ухан – първото огнище на заразата. Други над 900 души са под медицинско наблюдение.

Заразата вече е засечена в още 3 азиатски държави: Япония, Южна Корея и Тайланд. Съмнения за заразени има и в Австралия, Сингапур, Виетнам и Непал.

Според здравните власти в Хонконг инфектираните там са вече над 1300.

В Китай са засегнати и Пекин, Шанхай и южната провинция Гуандун.

Чжун Гуан, главен епидемиолог в китайския център за контрол и превенция на заболяванията, заяви:

“В Ухан разпространението на вируса е в начален етап. Въпреки че случаите са над 100, това е малък брой в сравнение с населението на Ухан, което е над 10 милиона. Въпреки това трябва да сме в повишена готовност. Епидемията може да бъде напълно спряна, ако се предприемат мерки сега.”

Обмисля се налагането на забрана на хората да напускат Ухан, за да се ограничи разпространението на вируса.

Тази седмица стотици милиони хора в Китай пътуват към родните си места за посрещането на Лунната нова година. В Ухан се намира международно летище, градът е и основен жп възел. Властите очакват увеличаване на случаите по време на празниците./БНР