63-годишната Галя Гаджинова е бабата с най-много внуци в Жиленци

Галя Гаджинова е бабата с най-много внуци в кюстендилското село Жиленци – тя има трима внуци и една внучка. Галя бе почетена подобаващо от жените в селото, съобщи секретарката в НЧ “Димитър Каляшки-1920” Виолина Стоименова, която пък е майка на трима юнаци.

Младите майки поляха ръцете на баба Галя.

Елена, Цветелина, Камелия, Гергана и Борислава са младите майки на деца от 6 месеца до 2,5 години. Петте дами поляха вода на баба Галя. По стара традиция младите майки дойдоха с дарове – баници, питки, вино и кокошка. След като измиха ръцете на жената, която е помогнала да се родят рожбите им, я дариха с пешкир, а тя ги благослови: “Да раждат лесно и бързо, да се раждат много дечица в селото, ако са момчета, да са като осоговски борове, ако са момичета – като жиленски тополи”.

Всички седнаха на пълна трапеза и вдигнаха наздравица за здраве и много бебета в селото.

„Традицията не ни е от 4 години, но решихме, че трябва да почитаме всички празници, както е било в миналото”, сподели Стоименова. Тя допълни, че по традиция на трапезата се слагат ястията, които са приготвили жените, като задължително е да има пиле, баница, сладка пита, прясна погача, халва, сирене и бъклица с ракия или вино.

Бабинден е чисто женски празник и мъжете не се допускат до края на гощавката, така дамите отбелязаха празника, спазиха традицията, седнаха на пълна трапеза и сладки приказки и вдигнаха наздравица за здраве и много бебета, а баба Галя посрещна дамите с питка и мед.