За първи път в историята на Гърция жена стана президент на страната. Гръцкият парламент избра юристката Екатерини Сакеларопулу за държавен глава.

Гласуването беше наречено „историческо“ поради единството във вота на двете основни политически сили и факта, че жена поема висшия държавен пост.

Висшият съдия Екатерини Сакеларопулу е първата жена в историята на страната, която е избрана за държавен глава. Нейната кандидатура беше подкрепена на първо гласуване с 261 гласа при необходим праг от 200 гласа. Сакеларопулу беше до днес председател на Върховния касационен съд, юрист с особен авторитет и без изявени политически пристрастия и ангажименти. Всички депутати от управляващата консервативна партия „Нова демокрация“ подкрепиха избора на новия държавен глава. Водещата опозиционна партия СИРИЗА също прие кандидатурата на първата жена президент на Гърция. Депутатите социалисти показаха с вота си, че виждат в Сакеларопулу „обединителна фигура за гръцката нация“. Другите опозиционни партии се въздържаха от гласуване, като впечатление прави позицията на националистите от партията „Гръцко решение“. Според тях е недопустимо „гръцки президент да не може да посети Света гора“.

Новият държавен глава на Гърция Екатерини Сакеларопулу ще положи клетва през март, когато изтича мандатът на настоящия президент Прокопис Павлопулос.

Сакеларопулу е завършила юридическия факултет в Атина и специализира конституционно и административно право в Сорбоната в Париж. Била е председател на Дисциплинарната комисия на Министерството на външните работи.

Преди година тя бе избрана за председател на Висшия касационен съд, като също беше първата жена, заела този пост. Работила е по големи дела, свързани с екологичната среда, и е един от малкото юристи в Гърция – експерт по екологично право./БНР