Смиляна Захариева и Виолет Вьорлер /вясно/

„Да се срещнеш неочаквано с някого, с когото ти предстои общ път, въобще не е въпрос на случайност. Срещата между хората, които се заеха с идеята в Кюстендил да бъде създаден класически детски хор, бе съвсем реална. Обмисля се в неговия репертоар да има и специално място за православната музика”, споделя Виолета Атанасова от Кюстендил по повод срещата с най-мощния глас на планетата – Смиляна Захариева, чиито гласови възможности бяха официално вписани в Книгата с рекордите на Гинес.

Атанасова разказва, че тази среща се случва в Пловдив по време на специалната вечеря с културна програма, която предшестваше провеждането на единствения по рода си международен конкурс „Мисис Баба 2020“ с участието на носителки на титлата от петте континента. От кюстендилска страна сред гостите е била Виолет Вьорлер, поканена от неговия домакин – журналистката Стефи Стаменова, носителка на титлата „Мисис Баба 2019“, както и самата Виолета Атанасова.

“Не беше нужно много време при случайната на пръв поглед среща със Смиляна Захариева, Виолет Вьорлер да отправи покана тя да гостува в Кюстендил на 23 април, когато с гостуването на Хора на софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева официално ще бъде представена концепцията за създаването на класически хор на кюстендилските деца. Идеята, предложена от Музикално сдружение „Марин Големинов“, вече бе обсъдена с неговия председател маестро Райчо Христов и Виолет Вьорлер и предстои в най-близко време тя да бъде представена пред кмета Петър Паунов и неговия екип от специалисти в областта на културата. На кюстендилската културна общественост й предстои и премиера на книгата на Стефи Стаменова с многозначителното заглавие „Неслучайните случайности“. На следващата вечер след събитието в Пловдив 50-годишната авторка стана носител и на титлата „Мисис Баба 2020 на Балканите“, а Смиляна Захариева получи връчваната за първи път в 11-годишната история на конкурса награда „Гран при Баба на България“, Виолета Атанасова.