Полицията, прокуратурата и ОДБХ проверяват сигнал за нерегламентирано сметище край Дупница

  • Говорителят на общината Христо Апостолов: Еколозите откриха два кокала, информацията се преекспонира, за да влезе в национален ефир

 

Полицията, прокуратурата и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Кюстендил проверяват сигнал за нерегламентирано сметище край Дупница, в което са изхвърлени биологични отпадъци от животински произход. „По повод постъпила в Районна прокуратура – Дупница докладна записка от РУ – Дупница за открито нерегламентирано сметище на територията на общината, в което са изхвърлени биологични отпадъци от животински произход, е разпоредено извършването на съвместна проверка от служители на полицията и Областната дирекция по безопасност на храните – Кюстендил, в хода на която на място да бъде установен видът на отпадъците, количеството им и техният произход. Проверката е назначена на 20 януари и трябва да приключи до 30 януари”, каза говорителят на Районната прокуратура в Дупница прокурор Емил Павлов. От община Дупница твърдят, че става въпрос за фалшива новина. Експертът „Връзки с обществеността” към общината Христо Апостолов бе категоричен, че национални медии са преекспонирали информацията за изхвърлени кости и вътрешности от едри животни. Това е станало, след като в регионален вестник бе отпечатано, че покачването на цената на свинското месо е довело до масово клане на коне. Във въпросната публикация ветеринарят и общински съветник Първан Дангов казва, че в кв. “Ценеви” в Дупница има нерегламентирана кланица и това от години е обществена тайна. „Търговци от ромски произход обикалят селата и изкупуват телета и крави на безценица, колят ги и разпродават месото от животните на място само на познати лица”, твърди Първан Дангов в ежедневника. Според Апостолов впоследствие въпросната информация била преувеличена, за да влезе в национален ефир. От община Дупница била извършена проверка на място в понеделник, 20 януари, която установила два кокала. „Служители на отдел “Екология” в понеделник бяха на място. При проверката бяха намерени два кокала. Въпреки това прокуратурата се самосезира и в момента извършва проверка. Всичко е заради съчинения и решение на журналисти да пишат по-атрактивно. В медиите излезе, че Дупница едва ли не е пред екологична катастрофа”, заяви Апостолов.

В репортаж, излъчен по БНТ на 19.01. т.г., се казва: „По черен път, веднага след дупнишкия квартал “Ценеви”, в посока магистрала “Струма”, се виждат изхвърлени кости и вътрешности от едри животни. Нарушителите са направили опит да заличат действията си. На мястото се виждат следи от багер, който е затрупал изхвърлените животински отпадъци”. В материала се твърди също, че: „Жители на Дупница разказаха, че в града има нерегламентирани кланици, от които животинските отпадъци се изхвърлят направо в полето. Мястото с изхвърлените животински отпадъци е в близост до моста на автомагистрала “Струма”, който миналото лято горя след запалването на струпани под него боклуци. Районът продължава да е осеян от огромни нерегламентирани сметища.”

БНР информира на 18.01. т.г., че „Поне три-четири каруци кости и животински отпадъци са изхвърлени край подлеза на пътя за с. Блажиево под АМ “Струма”, установил дупничанинът Ивайло Иванов. Той пътува всеки ден до Блажиево по фермерски дела.

“След Нова година бяха изхвърлени кокали, глави, шкембета, черва на говеда, на прасета и т.н. Това е в махала Ценеви”, обяснява гражданинът.

Предполага се, че в района има нелегална кланица.

“Роми касапи, които са купили животни покрай новогодишните празници, са направили кайма и суджуци и са изхвърлили кокалите. Освен миризмата се разпространяват зарази”, допълва мъжът.”

Крайната дума е на полицията, прокуратурата и експертите на ОДБХ.