В Благоевград започна делото срещу бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев

Делото срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев започна в Благоевградския окръжен съд. Той е обвинен заедно със своята съучастничка Ана Димитрова в злоупотреба и фалшифициране на документи с цел получаване на европейски средства за построяването на къща за гости в Сандански. Според обвинението Манолев е подбудител и помагач, а Димитрова – извършител.

„В основата на атаката срещу мен е политическа поръчка”, заяви Манолев преди началото на заседанието, без да уточнява кой е поръчителят. „Папката срещу мен обикаляше медиите 1 година, преди да излезе на бял свят. И се появи точно преди местните избори. Впоследствие разбрах, че някои хора са били притеснени да не бъда аз кандидат за кмет на Сандански”, каза още Манолев, преди да влезе в съдебна зала. Той призна, че се надява на един безпристрастен съд, който ще достигне до истината, като за целта се съобрази с фактите. Бившият зам.-министър на икономиката сподели още, че за тази една година разбрал как само с внушения един човек може да бъде унищожен, тъй като много тенденциозно се изнасяли факти, които били и преиначавани.

„Опитаха се да ме изкарат хем най-големия мошеник, хем най-големия наивник. Не ме разбирайте погрешно, ясно е, че целта на обвинението е осъдителна присъда. Аз уважавам тяхната работа, но това трябва да бъде конструирано на неоспорими факти и доказателства, а не на внушения. Как веднъж не казаха, че този проект е направен, преди да се занимавам с политика. Има документи за всичко”, каза още Манолев. Адвокатът на Манолев – Менко Менков, насочи вниманието на медиите към това дали на неговия подзащитен ще бъде осигурен безпристрастен процес. Менков поиска отвод на съдия Татяна Андонова, тъй като към настоящия момент 10 от 11-те съдии в наказателното отделение на Окръжен съд-Благоевград са си направили отвод, защото сестрата на подсъдимия е съдия в Районен съд-Сандански.

Съдът остави без уважение искането за отвеждането от делото на съдия Андонова, тъй като няма нарушение на Закона за съдебната власт. Делото е разпределено на принципа на случайния подбор по електронен път. Служебната връзка със сестрата на Манолев е само по отношение на правораздаването, а това не води до пристрастност и заинтересованост, категоричен бе съдът. Делото бе отложено за 9 март от 10,00 часа, тъй като защитата на подсъдимите поиска време, за да се запознае с материалите по съдебния процес.