Протестиращи заради водната криза в Перник щурмуваха сградата на МРРБ

  • Полицията използва лютив спрей срещу протестиращите

  • Инициативен комитет “Спаси Перник”: Ние не сме организатори на протеста пред МРРБ

 

С мощни скандирания за оставка на цялото правителство десетки протестиращи застанаха под прозорците на министър Петя Аврамова още в 12 часа в понеделник. Недоволството, предизвикано първоначално от кризата с водата в Перник, управлението на боклука, прерасна в искане за оставка на целия кабинет заради провала му във всички политики. “Министерство на Разграбването, Разрухата и Безхаберието”, гласеше плакат, носен от протестиращите, на друг беше изписано: “Заради въздуха! Заради водата! Заради храната! Заради децата! Оставка!”.

Протестът бе организиран от партия “Възраждане”.“Искаме оставката на престъпното, некадърно и корумпирано правителство”, заяви лидерът й Костадин Костадинов. “В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизира, което означава, че тези в момента управляващи престъпници искат да продадат и водите ни”, заяви още той.

„Протестираме срещу политиката на правителството с идеята, която имат да създадат т.нар. воден холдинг. Ние имаме опасенията, че нещата няма да се случат в едно близко бъдеще по начина, по който е замислен като идея, в смисъл такъв решаване на проблемите на хората по места и укрепване на ВиК дружествата там, където е най-належащо и най-неотложно“, заяви Марин Филипов.

„Оставката на това престъпно правителство и съд за състава му“, с тази единствена цел каза, че е на протеста Ангел Тодоров.

“С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин“, така обясни присъствието си друг протестиращ.

Много от хората на протеста бяха дошли специално от провинцията да изразят недоволството си.

Около 13 часа протестиращите се опитаха и да щурмуват сградата на МРРБ. Това наложи служителите на реда, охраняващи сградата, да не им позволят да влязат. Счупена беше входната врата на министерството, а полицията използва лютив спрей срещу протестиращите. На място от Спешна помощ помогнаха на 30 души, като им капаха капки в очите.

Пострадаха и двама служители на реда. Единият от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме.

След сблъсъка протестиращите се отправиха на шествие до сградата на правителството. Там протестираха още около час под прозорците на премиера със силна музика, скандирания и изброяване на исканията си и причините за протеста.

Камелия Радева от инициативния комитет “Спаси Перник” заяви пред БНР, че те не са организатори на понеделнишкия протест пред МРРБ.

“Искаме търсене и проследяване на отговорността по цялата верига от ВиК-Перник до МРРБ”, каза Радева пред националното радио.

Тя заяви, че ще настояват за спешни мерки за здравето на хората, защото водата в язовир “Студена” е много малко:

“Вече сме в тинята”, каза Радева.

По-късно от пресцентъра на Прокуратурата на Република България съобщиха, че Софийска районна прокуратура осъществява ръководство и надзор върху разследването по досъдебно производство, образувано по повод “ескалиралото напрежение по време на организиран протест на граждани пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при което са пострадали полицейски служители, охраняващи обществения ред”.

Производството се води за умишлено причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му.

От МВР съобщиха, че се установява самоличността на провокиралите напрежението пред сградата на регионалното министерство. Източници: БГНЕС и БНР