Бобов дол и Големо село готвят протести заради замърсяването от ТЕЦ-а

ТЕЦ „Бобов дол”
  • Кметът Величкова: Ще бъдем на улицата, страхувам се от бум на раковите заболявания

  • РИОСВ: От големия комин се емитират тъмносиви димни газове, дължат се на разпалването на котела с мазут

В Големо село готвят протести заради прахоляците и замърсяването на въздуха в резултат на работата на ТЕЦ „Бобов дол”, който се намира на 1 км от населеното място. Прахоляците, стелещи се в селото, се виждат и след като от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че отнемат разрешителното на топлоцентралата да изгаря отпадъци.

Елза Величкова

Прах и силна задушлива миризма за пореден път е имало и в събота и неделя. С черна прах били покрити детската площадка в центъра на селото, колите и дворовете на къщите в Големо село. За проблема бе алармирано в социалните мрежи, където са качени снимки на покрити с прахоляк коли и дворове.

„Ето така изглеждат “неотровните” прахови частици в с. Големо село до ТЕЦ „Бобов дол”. Господа управляващи, спите ли спокойно, докато ни тровите???”, коментира във фейсбук Даниела Атанасова.

Васил Васев

„Изненадаа, няма замърсяване според РИОСВ. Е, какво друго да кажат, плаща им се да мълчат”, казва Славчо Пугьов. Елия Кирилова е публикувала снимки, на които се вижда покрита с прах кола, на чийто капак е изписано „SOS”. Има и снимки на дворни плочки, целите покрити с прах.

Жители на селото са подали сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и водите в Перник, откъдето съобщиха, че са извършили извънредни проверки.

„Във връзка със сигнали на граждани експерти от РИОСВ – Перник извършиха нови извънредни проверки в ТЕЦ „Бобов дол“ през почивните дни. При проверката на 26 януари е станало ясно, че е имало авариен пробив в пещ на камера на енергиен котел 1 и въведен в експлоатация енергиен котел 2. При проверката е констатирано, че от изпускащо устройство 1, или така наречения „голям комин“, се емитират тъмносиви димни газове, дължащи се на разпалването на котела с мазут. Съгласно комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ при разпалване емисиите се изпускат през големия комин в рамките на 6 до 8 часа.

Заради установени нарушения на дружеството РИОСВ наложи принудителна административна мярка още на 24 януари 2020 г. По силата на заповедта, подписана от директора на РИОСВ – Перник, се спира производствената дейност на дружеството на енергийни котли 1, 2 и 3 в частта производство на електрическа енергия чрез използване на неразрешен вид гориво – биомаса за работата на енергийните котли, както и извършването на дейност по оползотворяване с код R1 (използване на отпадъците предимно като гориво или по друг начин за получаване на енергия). Пломбирани още на 24 януари са шредерните инсталации, използвани при раздробяване на отпадъци.

Принудителната административна мярка е наложена с цел опазването на околната среда, живота и здравето на хората и предотвратяване и преустановяване извършването на  административни нарушения по чл. 123в, т. 1 и т.2 и чл. 125, ал.2 т.1 и т.2 от Закона за опазване на околната среда, както и на други административни нарушения в областта на екологичното законодателство”, гласи съобщението, публикувано на сайта на инспекцията малко след 13 часа в понеделник.

Момент от протеста на бобовдолци в София

Часове преди публикацията разговаряхме с кмета на община Бобов дол Елза Величкова и кмета на Големо село Васил Васев.  „Вчера Големо село беше потънало в прах. Хората са реагирали и бяха дошли национални медии. Няма да се откажем. Ще сме на улицата, докато проблемът се реши. Все още не сме решили кога ще бъде следващият протест, но той най-вероятно ще е в Големо село”, каза Елза Величкова. Тя е сериозно обезпокоена за здравето на хората от района. „Не знам дали продължават да горят отпадъци. Мен никой не ме информира, а иначе там пиле не може да прехвръкне. Ако горят само въглища, няма да има такава миризма и такива прахоляци. Притеснявам се, че фините прахови частици ще доведат до бум на раковите заболявания в общината”, каза Величкова. Васил Васев отказа коментар.

В социалните мрежи бяха публикувани коментари и снимки, с които хората изразяват недоволството си от случващото се в Големо село.

„Питайте теца за сероочистките, аз не разбирам от сероочистки. Няма да блокираме магистрала „Струма”, заяви Васев, вбесен, и затвори телефона. Преди това управникът на Големо село бе цитиран от DenNews.bg, пред който казва: „Екоинспекцията е длъжна да реагира на сигнали, и то в такива ситуации, но явно събота и неделя са им за почивка. Като не искат да си свършат работата, аз ще занеса пепелта за изследване. Проблемът дойде, че високият комин, който няма сероочистка, работи без спиране през целия уикенд. Този комин трябва да го пускат само извънредно, защото няма никакво очистване. Казват, че сега не били горели боклуци -ама как да не се гори боклук, като той е смесен с въглищата и е видно, че горенето продължава“.

Както е известно, в знак на протест срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол” и замърсяването на околната среда в събота жители на миньорската община се присъединиха към протеста на перничани в София. „Чистият въздух – наше право, ваше задължение”, бяха изписали бобовдолци на един от плакатите на протеста.