Столичният общински съвет одобри спасителния план за Перник

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклада относно писмо на министрите на икономиката, регионалното развитие и благоустройството и околната среда и водите за предприемане на действия за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Перник чрез водоснабдителната система на Столична община. Предложението е градът да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата. Така бедстващият миньорски град ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал “Мошино”. Вносители на доклада са Прошко Прошков и Георги Георгиев. “За” гласуваха всички 56 присъстващи в залата общински съветници от всички политически групи, единствено Волен Сидеров гласува “въздържал се”.
Темата предизвика разпалена дискусия, която продължи 3 часа. Основното искане на политическите формации беше да се дадат гаранции за това, че няма риск столичани да останат без вода, да се даде гаранция, че водната система на града ще издържи на натоварването, както и уверението, че Рилският водопровод може да се използва за тези нужди. От „Софийска вода“ увериха, че той е в добро състояние и аварии по него има по 2-3 пъти в годината. Въпреки притесненията си общинските съветници дадоха своя глас в подкрепа на доклада на Прошко Прошков и Георги Георгиев.

„Имаше сериозни дебати, но и много политически спекулации, внушения и лъжи. Най-важното е това да можем, гарантирайки водата на София, да помогнем на хората в криза в Перник. При най-малкия риск за водния баланс на София обаче имаме гаранции, че ще може да се преустанови подаването на вода към Перник”, посочи кметът Йорданка Фандъкова. По думите й оттук нататък предстои работа, сериозен контрол, непрекъсната информираност на гражданите на София от страна на “Софийска вода” и от отговорните лица.
Сред лъжите, казани в залата по време на обсъждането, Фандъкова открои като най-съществена, че предложението и договореността е утре да започне експлоатацията на язовир „Огняново”, в който водата била радиоактивна. Дали е, или не е такава – факти няма, каза кметът. Тя подчерта, че по проекта за язовир „Огняново” е възложила да се направи проучване дали е възможно той да се ползва за допълнително водоснабдяване на София в дългосрочен план чрез финансиране от държавата. По този въпрос се надявам да няма повече спекулации, каза кметът.
Тя посочи, че Рилският водопровод се експлоатира от много години. Уверенията на концесионера са, че той е в добро състояние. Аварии се случват по цялата водопреносна мрежа на София, включително и по Рилския водопровод, каза кметът. По думите й средно на година по този водопровод се случват от две до четири аварии. Тогава временно се нарушава водоподаването на различни квартали в южната част на София. Важно е обаче да се работи бързо и авариите да се отстраняват своевременно. Ако авариите зачестят, концесионерът трябва веднага да реагира и даде предложения за решение, каза Фандъкова.
Столичният кмет подчерта още, че всички инвестиционни разходи по новия водопровод ще бъдат за сметка на държавата.
Даваме своята подкрепа за Перник.

На питането на „Демократична България“ защо не е сложила подпис под доклада за решението да се пренасочи вода от язовир „Белмекен“ към Перник, тя каза, че Общинският съвет е концедент на договора със „Софийска вода“.
„Аз съм застанала с моята отговорност за това, което предлагам и гарантирам. По отношение на подписите това са правни въпроси, които могат да разсъждават по тази тема. Аз заставам с името и лицето си, за да може да помогнем на едни хора, които бедстват“, заяви столичният кмет. Тя коментира и изказването на заместник-председателя на СОС от БСП Милка Христова, която изказа притеснения, че поради влошеното финансово състояние на пернишкото ВиК дружество то няма да бъде в състояние да закупува количества вода от „Софийска вода“, каквото се предвижда в приетия доклад.
„Няма как столичани да платят дълга на перничани. Това е абсурд и не може да се случи“, заяви тя.
Методи Лалов от „Демократична България“ каза, че не са имали ход да не подкрепят перничани в тази тежка криза.
„В тези 10 дни искахме ясни заявки от конкретни длъжностни лица и от държавата, които да носят отговорност. Не получихме такива. Видяхте, че няма нито един подпис от кмета, от министрите, които са отговорни и държавни експерти, които да застанат зад определен проект и да дадат гаранции, че няма да се случи нещо, което да застраши както софиянци, така и Перник. Имаме едно предложение от Министерския съвет, това е просто искане и един доклад, който приписва на концесионера „Софийска вода“ няколко страници. Ние разписахме празен лист на г-жа Фандъкова и министрите за тази криза. Отговорността за в бъдеще е категорично тяхна“, отсече Лалов.

Ще подкрепим този доклад, ще носим тази отговорност, каза пред журналисти преди гласуването Иван Таков от групата на БСП в СОС. Той обаче обърна внимание на проблема със стената на язовир „Бели Искър”, която е за ремонт, както и на това, че Рилският водопровод е стар и неговото използване крие рискове от аварии. Ако стане авария, какво става, той доставя вода на 300 хил. софиянци, посочи Таков. Той е на мнение, че не е редно цялата отговорност при авария да бъде на “Софийска вода”. Направихме предложение при проблеми дружеството да съгласува действията си с кмета на София./БГнес, БТА