Кметът иска легнали полицаи и нова маркировка по улиците на Самоков, обяви война на безобразното паркиране

Във връзка със зачестилите пътнотранспортни произшествия на територията на град Самоков кметът Владимир Георгиев изпрати писмо до Агенция „Пътна инфраструктура” с копие до Областното пътно управление и Областната дирекция на МВР.
Писмото е провокирано от пореден инцидент по пътя за Боровец, при който е загинал пешеходец.
В сигнала, изпратен до отговорните институции, кметът визира опасността, която крие за пешеходците пътят за Боровец в границите на града, от кръстовището при моста на болницата до изхода от Самоков. По продължение на целия участък, част от републикански път II – 82, маркировката е силно избледняла и абсолютно незабележима през тъмната част на денонощието. Отделно правият участък дава възможност за развиване на високи скорости и несъобразяване с ограничението на скоростта в населено място. За да се реши този проблем, кметът предлага да се направят изкуствени неравности по пътя, поне на три места – на пешеходната пътека при магазин „Била”, на пешеходната пътека при спирката за Боровец, под пробива за Говедарци и на пешеходната пътека на спирката при Туристическата градина. Освен това е необходимо обновяване на пътната маркировка, като бъде поставена светеща такава, а преди пешеходните пътеки – светещи пътни знаци.
Нова маркировка и светещи пешеходни пътеки и знаци да бъдат поставени и на ул. “Софийско шосе”. Само преди седмици там бе блъснат и почина колоездач.
Освен за взимане на мерки по маркировката кметът Георгиев сигнализира и за безразборното паркиране, като се обръща към пътното ведомство да назначи комисия, която да изготви схема на паркиране по цялата дължината на II-82 в рамките на града. По този начин паркираните автомобили няма да ограничават видимостта на пешеходците и шофьорите.
В писмото се подчертава, че с оглед безопасността на гражданите е необходимо да се предприемат своевременни действия, особено на фона на активния зимен сезон, когато трафикът по тези пътища е изключително интензивен и натоварен.