Турция гледа на мирния план за Близкия изток, представен от президента на САЩ Доналд Тръмп, като на “абсолютно неприемлив”, заяви в сряда президентът на страната Реджеп Ердоган.

Ердоган добави, че планът “само легитимира израелската окупация” на палестинските територии и игнорира правата на Палестина. Той подчерта, че вярва, че планът няма да донесе мир и отбеляза, че Турция желае да бъде на масата на преговори за намирането на решение на конфликтите в Близкия изток.

Коментарите на Ердоган са факт, след като във вторник Тръмп обяви своя мирен план за Близкия изток, който на този етап е подкрепен от Израел, Обединеното кралство и Саудитска Арабия. Планът определя Йерусалим за столица на Израел и променя границите, определени от предишни решения за две държави.

В същото време мирният план на Тръмп беше остро критикуван от палестинските лидери, от Иран и редица турски представители.

След снощното представяне на плана турското Външно министерство заяви, че “палестинският народ и неговите земи не се продават”. Министерството подчерта, че Анкара няма да позволи на Израел да продължи с “окупацията” и определи мирния план на Тръмп като опит за “превземане на палестинските земи”. В същото изявление се посочва, че Турция “винаги ще стои зад палестинския народ” и ще продължи да работи върху идеята за “независима Палестина”.

Палестинският президент Махмуд Абас пък заяви, че “конспиративната сделка на американския президент няма да успее да мине”./БНР