Автобусите по линия №5 често остават празни.

Кметът Методи Чимев предлага оптимизиране на мрежата на градския транспорт

Допълнителна автобусна линия ще бъде пусната през центъра на Дупница, а маршрутът на вътрешноградската линия №5 ще бъде променен. Това става ясно от докладна на кмета инж. Методи Чимев.
В нея се посочва, че има необходимост от оптимизиране на мрежата на градския транспорт и транспортното обслужване трябва да бъде подобрено.
Градоначалникът предлага разкриването на допълнителна линия №5А към досегашната №5 и намаляване броя на курсовете на последната.
Предложението вече е разгледано от Транспортната комисия към кметството, която се е съобразила и с мнението на превозвачите.
Както е известно, автобусна линия №5 беше разкрита по проекта „Интегриран градски транспорт”, но рейсовете по нея често остават празни. В общината са постъпили и оплаквания от граждани, че маршрутът не им е удобен.
„Новата линия ще отговори на очакванията на хората и се надявам, че те ще останат доволни. Самите граждани поискаха подобен маршрут, тъй като ще ги улесни много повече, обхващайки по-голям периметър. №5А ще свърже Социалните жилища и квартал „Муструков” с промишлената зона на града, където работят много хора, а ще минава и през центъра на града и Спортната зала. Настоящата линия №5 вече работи около 5-6 месеца и нашите наблюдения за този период са, че потокът от пътници наистина не е много голям. Има най-много пътници в пиковите часове, когато хората тръгват и се връщат от работа. Има най-много пътуващи по този маршрут преди 9 часа сутринта и около и след 17 часа следобед. Затова решихме в тези периоди №5 да си остане на половин час, както досега, но между 9 и 17 часа вече да бъде на цял час”, коментира пред „Вяра” председателят на общинското дружество „Дупница транс” Георги Зарев.
Според новото предложение маршрутът на линия 5А ще започва от Социалните жилища и ще преминава през улиците „Бузлуджа” и „Велико Търново”, през Тютюневия техникум, спирка „Чайка”, след това ще минава през железопътната рампа и кръговото кръстовище ЮГ. Оттам автобусите ще преминават покрай автосервиза, СУ „Св. Паисий Хилендарски”, старата автогара, Спортната зала, пл. „Мизия”. А по улица „Симеон Велики” отново ще се стига до Социалните жилища. По този начин дължината на маршрута ще стане повече от 8 километра, а времето за изпълнение – 25 минути. Предложеното разписание е автобусите да се движат от 6,30 до 20 часа през 1 час в делниците и през 2 часа в почивните и празничните дни.
В едномесечен срок могат да се дават писмени предложения и възражения по докладната.

1 коментар

  1. Общинари като се замисля единствената добра и разумна дестинация на автобус № 5 е :

    Общински жилища-ОУ Кирил и Методи -Кръговото на Рампата -Автогара/ЖП Гара Дупница- Лидл-Развесена Върба – Горна махала – ХФК и обратно
    ХФК -Горна Махала – Развесена Върба- Лидл – Автотгарат/ЖП Гара Дупница- кръговото на Рампата – ОУф Кирили Методи – Общинските Жилища

Comments are closed.