Акордеонистът Димитър Павлов: Дупничани са музикални и се радват, когато ме чуват да свиря и пея на центъра

Димитър Павлов
  • Поговорката „Музикант къща не храни” не е вярна, категоричен е перничанинът

Без значение дали е горещ летен ден, или мразовита зима, в центъра на Дупница редовно звучат песните на акордеониста Димитър Павлов. Почти всеки гражданин го познава и е свикнал с песните му, които са се превърнали в неизменна част от заобикалящата обстановка.
Уличният музикант е родом от Перник и живее в квартал „Църква”, по-известен като „Даскалово”. 45-годишният мъж има жена и две деца. Съпругата му работи като шивачка в с. Студена, докато синът му си изкарва хляба в сладкарски цех в миньорския град. Дъщеря му пък тази година е абитуриентка.
„От дълги години идвам да свиря в Дупница, най-малко 4 пъти в седмицата съм във вашия град. Тук хората са много добри и приятни. Харесват ме и показват уважение. Дупничани са музикални и се радват, когато ме чуват да свиря и пея на центъра. Много от минувачите оставят пари в купата пред мен, всеки според желанието и възможностите си”, каза пред „Вяра” Димитър Павлов.
Той се качва на спирката в Драгичево и пътува с автобус до Дупница.
„Докато се усетя, и вече съм стигнал, пътувам не повече от половин час. В Перник има много музиканти, докато тук по улиците са съвсем малко и затова съм избрал да свиря в Дупница. А и си признавам, че това място много ми харесва!”, добавя перничанинът. Той има и роднинска връзка с града – леля му живее тук и той от време на време я посещава. Има представители на фамилията му още в Кюстендил и Благоевград.
Митко е категоричен, че поговорката „Музикант къща не храни” не е вярна. Той е опитал да изкарва парите си на други работни места, но бързо е напускал заради мечтата си да бъде музикант.

Музикантът заедно със своя оркестър „Веселина”

„Работил съм като жичкаджия, както и като шивач покрай жена ми. Но не останах доволен нито от парите, които взимах на тези места, нито от това как протичаше денят ми. Изкарвам си пари със свиренето на акордеон и съм доволен от това, което получавам. Отделно от това е прекрасна и свободата, която имам. Да стоя на центъра, на слънце, да си свиря и пея, а минувачите да ми се радват – няма по-голямо щастие за мен от това! Хората вече ме опознаха и ме викат по различни празници. Ето, преди няколко дни свирих на една компания за Трифон Зарезан. Осигурявам се сам, съпругата ми всеки месец ми внася по 100 лева на месец за здравни и социални осигуровки. Дължа любовта към музиката на моята баба, която ме запали още като малко дете. След това завърших музикално училище в София със специалност „Акордеон”. Там усвоих и солфежа, както и теорията на музиката. Много обичам нашия фолклор и народните ни песни, които са истинско богатство. Прави ми впечатлениe, че и на хората това им харесва най-много. Дупничани си харесват и македонските песни”, каза още Димитър Павлов.
Освен като уличен музикант той се изявява в цяла България и със своя оркестър „Веселина”, чийто основател и ръководител е.


„В оркестъра сме се събрали общо 7 човека. Аз свиря на акордеона и пея. Отделно имаме и две певици, както и кларинет и барабани. Ходим на концерти и конкурси из цяла България. Понякога ни дават 2000 лева, а е имало случаи, в които стигаме дори и до 4 хиляди лева за участия в по-големи фестивали и ние сме много доволни. Печелили сме и награди. Всяка есен ходим в Раднево, където има конкурс за инструменталните групи и там всяка година печелим някоя от наградите. Не пропускаме да отидем и в Първомай, когато се провежда Празникът на тракийската музика и песен”, разказа за оркестъра си перничанинът.
„Искам чрез вашата медия да пожелая на дупничани много здраве и късмет през 2020 година. Дано им върви във всичко. Благодаря им за уважението, което получавам!”, завърши Димитър Павлов.
През тази година той си е поставил една амбициозна задача, а именно – да участва в новия сезон на предаването „България търси талант”. Митко вече е изпратил свой запис на имейла на предаването и се надява, че ще го поканят на предварителния кастинг.