Димитър Попов, БДЗП-Гоце Делчев: Ще продължим кампанията „Осинови щъркелово гнездо“

2019-а бе изключително динамична и интензивна година от гледна точка на дейностите, които имахме. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – Гоце Делчев.
Той обясни, че всяка година през месец януари стартират с традиционната си дейност – средно зимно преброяване, която се осъществява от Българското дружество за защита на птиците и Агенцията по околна среда. „Също така имаме видеокамера за онлайн наблюдение на щъркелово гнездо в село Баничан, съвместно с читалище „Изгрев“. На 1 март посрещнахме Баба Марта в Приюта за стари магарета с възпитаници от детска градина „Джани Рудари“ и читалище „Изгрев“. Организирахме клуб „Приятели на птиците“ и провеждахме активни занимания, насочващи вниманието на учениците към проблемите, свързани с опазването на птиците. Поставихме началото на кампанията „Осинови щъркелово гнездо“, която организирахме по повод трагичния инцидент с убит щъркел в Хаджидимово“, каза още Попов.
Той добави, че основната идея зад кампанията е била да могат да се осиновяват щъркелови гнезда в село Баничан. „Целта бе да се полагат грижи за тях, но и да насочим вниманието на хората върху проблема, свързан с опазването на щъркелите. В рамките на две седмици бяха осиновени всички гнезда, които са налични в селото, и едно от тях в град Хаджидимово. Осиновителите са хора, които не само живеят в Гоце Делчев, не само в страната, но и в чужбина. Имахме осиновяване от Япония, Англия, Германия. Това са все хора, които милеят за опазването на българската природа. На всяко едно от гнездата успяхме да поставим указателни табели, така че да посочва имената на осиновителите и при евентуален бъдещ проблем с това гнездо – осиновителите да могат да помогнат за транспортирането на ранени щъркели и изготвянето на нови платформи“, уточни Попов.
Председателят на Българското дружество за защита на птиците – Гоце Делчев посочи, че е бил изненадан от успеха на тази кампания и възнамерява тя да продължи и през тази 2020 година. „Също така имахме кампания „Ние броим врабчетата“, в рамките на която отдаваме внимание и значение върху три вида врабчета, а именно домашно, полско и испанско. Инициативата се осъществява на доброволни начала, както и повечето от нашите дейности. Тоест ние не получаваме финансиране, но правим това от любов към птиците и природата на България. През месец септември имахме щъркелова академия, в рамките на която за първи път в село Баничан се проведе кулинарна изложба. Представихме и факти за белия щъркел, който прелита по 10-12 хил. км, за да се завърне по родните си места или за да отиде до местата за зимуване“, коментира той.
Димитър Попов допълни, че през месец октомври са се включили в Европейските дни на птиците. „Тук е моментът да изкажем благодарности към всички, които са ни подкрепяли. Това са много държавни институции и лица от български и чуждестранен произход. Ние оценяваме тяхната помощ и ги каним отново да се включат в нашите дейности през тази 2020 година“, прибави той.