48 часа в компанията на Tesla Model S 75D

Още от ранните години, в които се чудехме как точно се произнася името на компанията, Tesla неизменно предизвиква интерес у почти всички, които имат някакъв афинитет към автомобилната техника. Калифорнийците успяха да си изковат свое запазено място в индустрията, въпреки немалкото си мини провали, и сега всеки говори за тях с известен респект. Всичко започна с колебливото лансиране на първия Roadster, а чрез Model S беше показано на света какво може и всъщност трябва да представлява един електрически автомобил, преди Model 3 да се опита да достигне до масите с по-достъпната си цена.

Разбира се, както почти всички технологични новости, първият EV седан се появи на родна земя далеч след останалите пазари по света – и то на практика неофициално, тъй като у нас нямаме представителство на марката. Не много регламентираният внос на коли от Западна Европа и САЩ ни позволи да се докоснем до най-актуалните разработки в електрическия сектор, а вече можем да кажем, че Tesla присъства и по по-легитимен начин чрез Top Rent A Car. Да, не можете да си я купите, но можете да я наемете за какъвто период от време пожелаете.

Това предостави възможност и на нас да тестваме Model S в България – на разположение за два дни имахме версия 75D, което отговаря на 75-кВтч батерия и задвижване на четирите колела посредством по един електромотор за всяка ос. И още малко от сухите цифри преди да преминем към личните впечатления – съвкупната максимална мощност на двата двигателя е 329 к.с., въртящият момент достига 659 Нм, а ускорението от място до 100 км/ч отнема точно 4.4 секунди. Според актуалния режим за измерване на разход на гориво и пробег на електрически автомобили WLTP, седанът може да измине 450 километра с един пълен заряд на батериите си.

Да хвърлим един бърз поглед отвън. Model S бе лансиран за първи път през лятото на 2012 година, което означава, че возилото е на пазара повече от седем години. Това си е почти пенсионна възраст в автомобилната индустрия, но, основно благодарение на семплия си и изчистен дизайн, електромобилът изглежда относително актуален и до днес. Формата е нещо средно между класически седан и голям лифтбек – тоест, задният капак се отваря заедно със задното стъкло. Тази шик форма обаче оставя негативна следа върху отвора на задните врати – качването на втория ред седалки е не особено лесна и приятна задача.

Същият минималистичен дух цари и в кабината, но там сякаш балансът е изгубен – желанието за изчистено излъчване е довело до липсата на каквито и да е физически бутони, с изключение на копче за аварийните светлини. На практика всяка команда става през огромния екран в средата – дори и да искате да си пуснете фаровете за мъгла, например, трябва да преминете през поне 2-3 етапа от менюто. Модернистично, но хич не ергономично.

Друга досадна приумица на калифорнийците – дръжките на вратите се “откриват” автоматично, когато машината усети присъствието ви на близо. Но тази система определено не е съвършена и далеч не е рядко събитие да искате да влезете или да отворите някоя врата, но колата просто да не ви предлага “инструмента” за това. В тези моменти ще трябва да извадите ключа от джоба си и да отключите возилото по старомодния начин с бутон.

Добра новина пък е, че избирането на “предавки” (D, N и R) става посредством лост на кормилната конзола, който изключително много наподобява този на Mercedes-Benz – познато и интуитивно. Да не забравяме, че разполагате и с най-големия навигационен дисплей на пазара днес.

Знам, че всички искате да разберете какво е усещането на шофьорското място. 330 конски сили са си сериозна тяга и това логично дава резултат в доста приятни динамични възможности. Извън показанията на хартия, усещането е, че Model S ускорява изключително уверено, а разгръщането на мощността е напълно линейно – липсват спадове и пикове, което е абсолютно ново усещане спрямо колите с двигатели с вътрешно горене.

Най-добрата новина е, че това динамично поведение не бива нарушено и в завои, тъй като – въпреки теглото си от над два тона – електромобилът се държи буквално все едно земното притегляне е няколко пъти по-високо само и единствено за него. Това е нормално, разбира се, с оглед на огромното тегло на батериите и ниското им разположение в конструкцията. Като бонус към всичко това идва и фактът, че спирачките и усещането за работата им посредством педала са също чудесни.

Но регулярният потребител се интересува от съвсем други характеристики. Удобен ли е за ежедневна употреба? Да, движението в града е леко и лесно, а след определено свикване ще успеете да се научите да регулирате скоростта на движение почти изцяло с един педал. При навременно отпускане на газта агресивната редукция на инерцията с цел рекуперация на енергия ще ви е напълно достатъчна, за да намалявате преди светофар, например.

Ами пробегът? Забравете за обещаните 450 километра – при моя тест, при външна температура между 10 и 20 градуса, основно градско шофиране и малко извънградско настъпване, колата “изяде” малко повече от половината батерия. При изминати около 130 километра можем да допуснем, че с пълен заряд на батерията възможни ще са максимално 300 километра и то при малко по-икономична експлоатация.

Добре де – върви много, изглежда атрактивно и все пак е екологична в известна степен. По-точно – локално екологична, без да взимам предвид произхода на електрическата енергия за захранване. Ами цената? Както стана дума, официално не можете да си закупите Model S в каквато и да е конфигурация в България. За условна съпоставка ще вземем сегашните цени от Германия, правейки важната уговорка, че в момента в продажба е по-мощна версия, а нашият 75D e спрян. Нейната стартова цена е 86 800 евро – както и да го погледнем, много сериозна сума, дори и за заможни и екологично мислещи потребители.

Истината е, че въпреки премиум цената си, Model S някак няма истински луксозно и изтънчено усещане в кабината – по начина, по който го има BMW 5-Series, например. А цената на бавареца в плъг-ин хибридната му версия, която условно се приближава най-много до концепцията на Model S, трудно може да надхвърли 65 000 евро.

Но от друга страна, Model S на практика няма алтернатива на пазара – всички други компании говорят за електрическите автомобили основно в бъдеще време, докато бързият седан е тук и то днес./autoclub.bg

Ангел Сергеев
Снимки: Александър Тодоров