Прекратиха програма за сексуално обучение в пернишко училище, след като родители се оплакаха: Карат децата да рисуват полови органи

Програма за сексуално образование предизвика раздор в пернишко училище. Представители на фондация преподавали на 10-годишни деца подробности за мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да нарисуват наученото. Едно от упражненията било децата да се целуват по бузите, предава Нова тв. Това предизвиква възмущение у част от родителите на четвъртокласниците. Други не намират нищо нередно в обучението.
От Министерството на образованието заявиха за Dir.bg, че такава програма не е одобрявана на национално ниво и в случая става въпрос за инициатива само на местно ниво в Перник. Става въпрос за програмата “Таралежи”, която е заимствана от други европейски държави. Целта й е превенция на насилието във всичките му форми, включително и сексуалното.

“Това, което ни безпокои, е начинът, по който се обучават децата на ранна сексуална информираност. Виждаме какви са резултатите. На 11 се женят, на 12 имат деца. Образованието остава извън обсега”, смята Дима Ненчева, майка на едно от децата, на които е преподавано. На децата са били показвани тела и полови органи, били са карани и да ги рисуват, допълни още тя. “Смятам, че това влияе абсолютно негативно. На тези деца им се възбужда любопитството и започват да търсят повече информация”, добавя Ненова.

Други родители не искат програмата да спира – смятат, че тя е навременна.

“Децата се информират за всичко, което е позволено в проекта. Синът ми не е споделял за целувки по бузата. С децата говорим за половото идентифициране – аз съм момче, тя е момиче. Това започва първо вкъщи. В проекта няма дума “разврат”, коментира друга майка.

“Проектът има превантивна цел – да предпазим децата от насилие във всичките му форми. За това го одобрихме. Родители имаха възможност да се запознаят с темите в проекта и да преценят. Една от темите е “Различието между нас”, в която се обсъжда, че ние сме различни и това трябва да се толерира. Друга тема е “Доброто и лошото докосване”. За това, че ти е приятно мама и тати да те целуват, но когато възрастен, който не ти е близък, желае да те докосне, ти трябва да кажеш “не”. Думи като “карани насила” са лъжа. Няма деца, на които им е ставало лошо”, обясни психологът на училището Симона Добринова.

Програмата ще бъде прекратена заради конфликта, информира директорът на училището.

От фондация П.У.Л.С. публикуваха отворено писмо до медиите, в което обясняват подробно какво представляват програмите. Ето част от него: „ През 2019 година Фондация П.У.Л.С. стартира пилотна Програма за личностно развитие и превенция на насилието – ТАРАЛЕЖИ. Ние дълбоко вярваме, че ние хората можем да общуваме пълноценно без насилие, можем да предотвратим насилието в училище, семейството, в обществото изобщо, можем да защитим децата си от злоупотреба, вярваме, че отношенията между хората са едно от най-важните неща, които трябва да променим, за да подобрим съвременния свят. Чрез нашите програми се стремим да правим децата по-любознателни, търсещи и намиращи информация, доверяващи се на родителите и значимите възрастни, по-умни и по-добри, да им помогнем да развият умения за взаимопомощ, вземане на съзнателни решения и отговорно поведение към себе си, околните и света. В процеса на заниманията ние създаваме среда за отношения без насилие между хората. Създаваме възможност децата и младежите да растат свободни и отговорни, да разбират чувствата си и да говорят за тях, да познават телата си и не се срамуват от тях, да идентифицират опасните ситуации и възрастните, които могат да им помогнат. Програмата “Таралежи” ни дава рядката възможност да разискваме деликатни проблеми, по подходящ за възрастта начин. Реализирането на програмата подкрепя усилията на родителите да говорят с децата си по деликатни въпроси. Основна цел на програмата “Таралежи” е превенция на риска от злоупотреба, чрез подобряване на емоционалната интелигентност на деца и увеличаване на набора от знания и умения за справяне”.