Тефтерчето на Левски идва в Дупница с пътуващата изложба „Революция и свободата“

Пътуващата национална изложба „Революция и свободата“ ще гостува в Дупница от 17 до 25 февруари. Експозцията е свързана с делото на Васил Левски и е предоставена на Центъра за обществена подкрепа „За да има щастие в детските очи“ в Дупница от Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по случай отбелязването на 147 години от обесването на Апостола.
Изложбата ще бъде представена в четири основни училища, както и във фоайето на общината. Идеята на изложбата е да покаже един по-различен начин за запознаване с делото на Васил Левски. Централно място в експозицията е отделено на оригиналите на личния бележник (тефтерчето) на Дякона, в което той е водил своите записки, бележки, сметки и пр. през последните две години от живота си. Централно място е дадено и на „Нареда на работниците за освобождението на българския народ” – изключителния и гениален програмен документ на Апостола, и на Програмата и Устава на БРЦК от 1872 г. Подобаващо място в изложбата намират печатни издания за живота и делото на Апостола. Дупничани ще могат да видят експонатите на осем фототабла.
Изложбата ще бъде открита в ОУ „Евлоги Георгиев“ (понеделник); ОУ „Св. Климент Охридски“ (вторник); Община Дупница (сряда); ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ (четвъртък); ОУ „Неофит Рилски“ (петък).

Снимката: