Открит ден „Добри практики в овощарството” се проведе в Институт по земеделие – Кюстендил. На земеделските производители практически бе показана резитба за формиране и плододаване при ябълката и черешата.
„Най-голямата грешка е, че се остават прекалено много скелетни клони и разклонения. Короните се сгъстяват, а черешата е един от най-светлолюбивите видове и трябва да се обърне внимание да се подбират по-малко скелетни части в короната, за да има достъп до светлина във вътрешността на короната, тъй като при липсата на светлина много бързо умират плодните клонки. Дървото умира. Затова ще насочим вниманието на хората именно в тази насока. По-малък брой скелетни клони, да се спази също така принципът на съподчиненост.

Тоест долните първи скелетни клони да бъдат максимално по- големи и като се отива към върха, постепенно клоните да намаляват, за да се получи една пирамидална или конусна форма с цел по-добро огряване във всички части на короната. За младите овошки трябва да се прецени времето дали е подходящо. Ако са съвсем млади, трябва да се изчакат да преминат големите студове и тогава да се направи резитба. При младите дръвчета, които са 2-3 години, резитбите трябва да бъдат много внимателно извършвани, дори е по-добре понякога да не се прави резитба, тъй като с това забавяме растежа и ще ускорим встъпването им в плододаване. Тъй като резитбата при млади дръвчета засилва растежа, но отдалечава от плододаването, не е желателно. Времето е подходящо да се прави резитба дори и при младите, да не се изчаква, защото вече сме в средата на февруари. Следващата седмица го дават 15 градуса, ще тръгне вегетация и ще се започне едно придвижване на хранителните вещества от кореновата система към стъблата и към клонките и ще ощетим дървото от резервните хранителни вещества, синтезирани миналата година, затова не трябва да се чака“, заяви Димитър Сотиров – зам.-директор на Института по земеделие.

Според асистент Таня Симеонова най-важното, което трябва да знае овощарят, за да си направи правилната резитба, е да се знае възрастта на дърветата, които ще се режат, и в коя група попадат, което означава върху каква дървесина плододава самият плод.
”При едногодишните се оставя обрастващата дървесина. Премахват се само лакомците. Формира се височина. Просветляване на короната, ограничаване в междуредието и реда. Три-четири годишните да се формира самият скелет на самото дърво. Това значи избрани са скелетни клони и коригиране на височина. Ако не са почнали, да почват резитбата, сега е времето, значи резитбата бива лятна и зимна. Ние сега сме в зимната. Тя започва от края на ноември след опадането на листата и продължава до разпукването на пъпките. Сега е моментът да излизат. Да взимат ножиците и да режат“, допълни Симеонова.

На земеделските производители бяха представени и възможностите, по които биха могли да кандидатстват по схеми за подпомагане през настоящата година./ „Дарик”