Иван Гешев в Бобов дол: Имате проблем с чистотата на въздуха, най-вероятно заради ТЕЦ-а

  • Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, каза главният прокурор

  • Местната управа напомни: Затворените рудници „Бабино” и „Бобов дол” са опасни, метанът може да избухне, камионите на „Въгледобив” продължават да рушат къщи

 

Главният прокурор Иван Гешев, министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на околната среда Емил Димитров се срещнаха с местната власт в Бобов дол и разговаряха за проблемите с чистотата на въздуха. „Имате проблем с чистотата на въздуха, най-вероятно заради ТЕЦ-а. Изключително брутална картина“. „ТЕЦ „Бобов дол“ дава работа на много хора, но не може да се прави компромис с чистотата на въздуха. Никой не иска да затваря ТЕЦ-а. Въпросът е, че щом печелиш милиони, това е моето мнение като главен прокурор, ще инвестираш, за да е добре за всички. Вместо 100 единици, ще печелиш 60. По-лесно е да караш скъпи коли, отколкото да ги продадеш и да вкараш парите в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха, което теоретично струва 100-200 млн.,“ обяснява Иван Гешев пред представители на общинското ръководство, цитиран от пресслужбата на ведомството след визитата в миньорския град в четвъртък. Посещението на главния прокурор в Бобов дол е във връзка с разпоредената същия ден от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ за нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Ще се проверява дали има инсталации, които се „водят“ само на хартия, дали се оползотворяват отпадъци със стари разрешителни и дали се гори боклук, който е забранено да се гори, уточнява Гешев.

„Това, което ще направи прокуратурата – ще контролира стриктно министъра на околната среда и водите дали прави това, което му е възложено – проверката на всички ТЕЦ-ове“, казва Иван Гешев. Той е категоричен, че ако бъдат установени нередности, прокуратурите по места ще образуват досъдебни производства.

„Гл. прокурор разговаря с жители на Бобов дол, които увери, че никой не иска да остави местните хора без работа, но в случай че не се спазва законът, държавата трябва да принуди нарушителите да го спазват”, обясниха още от ВАП. „Щом се поставят пречистващи инсталации, ще се оправят нещата“, успокоява Иван Гешев.

По информация от Нова телевизия гл. прокурор е посочил: „Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук. Освен това в площадка, в съседство с централата, нерегламентирано се складира боклук за изгаряне”. „Министерството на околната среда и водите трябва да извършат и цялостна проверка на ТЕЦ-овете за това дали са спазени всички законови изисквания за функционирането им, дали има инсталации за осигуряване на необходимата норма за чистотата на въздуха. До момента се знае, че най-вероятно не са спазени законите за функционирането и чистотата на въздуха”, допълва Гешев.  От управата на Бобов дол са доволни от визитата. Въпреки това няма да се откажат от провеждането на извънредно заседание на Общинския съвет през март, на което да обсъдят проблемите с въздуха и водоснабдяването. „Обнадеждени сме от факта, че гл. прокурор сериозно се е заел с решаването на проблема с въздуха. Ние обаче продължаваме подготовката на извънредната сесия. На срещата обяснихме и за проблема със затворените рудници „Бабино” и „Бобов дол”. Те са опасни заради метана в галериите, който може да избухне. Казахме и за тежките камиони с въглища от мините за ТЕЦ-а, заради които се рушат къщи на жители на Бобов дол, Мламолово, Мало село и Големо село и се създават предпоставки за ПТП. Обяснихме, че общината постави пътни знаци, за което областната управа ни съди. На срещата присъстваха и областният управител, директорът  на Областната дирекция на МВР и ръководителите на Окръжната прокуратура в Кюстендил и Районната прокуратура в Дупница”, каза зам.-кметът по финансовите въпроси Йорданка Гацева.