Си Цзинпин знаел за епидемията от коронавируса  още в първите дни, става ясно от негова реч

Заразените с коронавируса в Китай надхвърлиха 68 000

 

Китайският президент Си Цзинпин е знаел за епидемията от коронавируса седмици преди публично да засегне проблема и да призове за решителни действия за пресичането й. Това става ясно от публикувана днес в печатния орган на ККП “Женмин жибао” негова реч, предаде ДПА. В реч от 4 февруари на заседание на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК Си заявява, че още на 7 януари е “поискал да се работи за предотвратяване и овладяване на (епидемията от) новия коронавирус”. Въпреки нарежданията на Си властите в столицата на провинция Хубей Ухан, епицентъра на епидемията, са закъснели с реакцията си и на 18 януари дори са организирали масов банкет за 40 000 семейства за поставяне на рекорд за Гинес. Решението да бъде публикувана речта е взето, след като няколко функционери на ККП на местно и провинциално равнище в Хубей бяха уволнени за несправяне с кризата. То може би показва, че се правят нови опити за спасяване на репутацията на президента. Има риск обаче Си да бъде въвлечен в дебата дали ранните опити за спиране на епидемията не са се оказали неуспешни, отбелязва ДПА.

 

Заразените с новия коронавирус Covid-19 в Китай са вече над 68 хиляди. Те се намират главно в провинция Хубей, откъдето тръгна заразата.
Китайските здравни власти съобщиха, че в Хубей са регистрирани 1843 нови случая на заразени, което обаче е спад спрямо предишния ден.
До момента починалите от вируса, който причинява пневмония, в континентален Китай са 1665 души. По един смъртен случай има в Хонконг, Япония, Филипините, а вчера и във Франция. Това е първият починал в Европа от вируса Covid-19. Той е 80-годишен китайски турист.
Близо 600 общо са потвърдените случаи на зараза в 25 страни. В петък Египет съобщи за първия случай на вируса на своя територия. Той е първи и за Африка.
Междувременно стана ясно, че белгийските пощи временно спират изпращането на писма и колети за Китай. Причината е епидемията, заради която са отменени много полети, с които се доставя пощата. Операторите в България, Германия, Швеция, Испания, Дания, Сърбия, Гърция и други страни също спряха доставките на поща за Китай.

От Централната банка на Китай съобщиха, че като част от мерките за контрол на разпространението на епидемията от коронавируса използваните банкноти се дезинфекцират и съхраняват до 14 дни, преди да бъдат пуснати обратно в обращение.

Изпълнителният директор на Световната здравна организация Майкъл Райън призова за съвместни усилия за финансиране на производството на ваксини:

“Мисля, че всички разбираме, че вирусът не познава граници и има уязвими общности, на които трябва да помогнем. Трябва да създадем ваксини и трябва по-добре да обясняваме на населението как може да се предпази от заразата“.

Броят на заразените на круизния кораб, поставен под карантина край Йокохама, продължава да расте

Заразените с Covid-19 на круизния кораб “Даймънд принсес”, поставен под карантина край токийското предградие Йокохама, станаха 355, цитиран от „Франс прес”.

“До момента сме изследвали общо 1219 души и 355 се оказаха позитивни”, съобщи японският здравен министър каза Кацунобу пред телевизия Ен Ейч Кей. Това означава, че от събота са потвърдени още 70 случая. От заразените 73-ма души не проявяват симптоми, уточни той.

Над 3700 пътници и екипаж пътували с кораба, когато пътник, слязъл в Хонконг преди няколко седмици, дал положителна проба за вируса. Заради този първи случай круизният кораб остана под карантина в японското пристанище. Колкото повече хора на кораба се изследват, толкова повече стават случаите. Заразените биват прехвърляни в специално оборудвани болници в Япония.

Съединените щати, Канада и Хонконг съобщиха, че ще евакуират здравите си граждани от плавателния съд със самолети./БНР