20 винопроизводители от община Петрич участваха в конкурса „Най-добро домашно червено вино“, произведено от реколта 2019 година. Качествата на вината оценяваха дегустаторите Костадин Костов и Марияна Илиева на принципа „сляпа дегустация“. Специалистите изразиха мнение, че в сравнение с миналата година червеното вино тази година е с много по-добри показатели.

Крайното класиране се подреди по следния начин – първо място за виното, произведено от Румен Бохоров, който заслужи и титлата „Цар на виното“ в община Петрич, на второ място бе класирано виното на Данаил Тилев, на трето място виното на Симеон Ангелов. Те получиха грамоти, плакети и буренца. Още трима винопроизводители получиха грамоти и предметни награди от община Петрич. Молебен за здраве и берекет на стопаните отслужи енорийският свещеник отец Ангел Кочев, който благослови новата реколта.

Кметът на общината Димитър Бръчков също поздрави лозарите за празника днес и подчерта, че Петрич винаги ще се гордее с качеството на произвежданото вино, а този поминък е преди всичко запазена традиция в района. Кметът изпълни символично и ритуала по зарязване на лозето в полето край село Митиново. Свети Трифон и лозар направиха също своето наричане. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха самодейците от НЧ „Просвета“ – с. Беласица и НЧ „Антон Попов“ – село Скрът с прекрасни фолклорни изпълнения. Безплатно червено вино и скара за почерпка на присъстващите бяха осигурени от община Петрич.

1 коментар

  1. До “ВЯРА”,до Общината,До Царете на виното,до всички които имат за продажба добро качествено вино:Писах м.г. в сайта на Общината,питах за адресите на хората получили такива призове”Цар на виното”,къде и колко продават вината си, да си купуваме….,никой не отговори.За какво е този сайт?Сега също не пишете от ВЯРА.Това е важно за потребителите от Общината,да си купуваме истинско вино.Нима не продават,или го изпиват сами всичкото си вино?Обявете тук във изданието си,къде и по колко продават лв/литър.Искаме качество и сигурност,да си купуваме,не без пари.Навсякъде в града продават вина-на пазари,в бръснарници,пред магазини за дрехи,къде ли не-но не се знае качеството им.За сега има инф.в интернет за вината на Д.Манолев и други производители в района,но не на всеки потребител е изгодно да отиват до селата,където е в изложени виното.Общината да ги задължи да продават и в града ни,като ги обявяват за Царе на виното.

Comments are closed.