“Топлофикация-Перник” иска да премине на газ през лятото, инвестицията ще бъде около 6,3 млн. лв.

“Топлофикация-Перник” е входирала в РИОСВ инвестиционно намерение за използване на природен газ през летните месеци. Това съобщи на БТА изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов. Проектът ще се осъществи чрез изграждане на когенерационни мощности ново поколение.
Предварителните финансови разчети показват, че инвестицията ще бъде в размер на минимум 6,3 млн. лв. Предвижда се доставка и въвеждане в експлоатация на три когенерационни единици, използващи като гориво природен газ, построяване на нова сграда, обособяване на спомагателни трасета за вода, пара, газ и др.
Инвестиционното намерение ще се реализира на площадката на ТЕЦ “Република”.
“Топлофикация-Перник” възнамерява да експлоатира когенерационните мощности до 8000 часа годишно и приоритетно в периода от май до октомври. По данни на топлофикационното предприятие през този период поради липса на значителни топлинни консуматори в Перник и региона не е целесъобразно използването на енергийни парогенератори, работещи с гориво въглища.
Новите когенерационни мощности са финландски. Сумарната им номинална топлинна мощност е до 19,5 МВ, а електрическата 21,6 МВ. Дружеството разполага с довеждащ газопровод до ТЕЦ “Република” и не се налага изграждане на ново трасе. Планираният разход на газ е 4500 нормални куб.м/час за трите когенерационни единици. Те ще бъдат разположени в новоизградено хале – хидро-, топло- и шумоизолирано. Няма да се емитират никакви прахови частици и серен диоксид. Азотните оксиди са до 250мг/Нкуб.м, въглероден оксид – до 100 милиграма/Нкуб.м.
Естеството на инвестиционното предложение не предвижда увеличаване на количеството води, ползвани за питейни и производствени нужди, както и промяна в начините на третиране на отпадъчните води и заустването им. Вода ще се използва само за производство на пара – по 5 тона на час. Не се очаква да бъдат образувани, използвани и налични нови опасни химични вещества извън допустимите по действащото комплексно разрешително.
Реализацията на инвестиционното предложение ще позволи да се запази дейността на дружеството и осигури чиста топлинна енергия за абонатите, уверяват от “Топлофикация-Перник”. По този начин няма да се допуска употреба на горива за битово отопление с неясен произход и качество, ще се намалят използваните количества въглища за една календарна година с до 330 000 тона. Чувствително ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел, сгурия и гипс с около 150 000 тона, ще се намалят емитираните замърсители от изгаряне на въглища: прах – 141 911 тона, серни оксиди – 5930 тона, азотни оксиди – 2344 тона, въглероден оксид – 6336 тона.
Инвестиционното намерение цели да осигури възможност за продължаване на дейността на дружеството и гарантиране на нормално топлоподаване към абонатите, каза Спасов.