ОКОНЧАТЕЛНО: ОС-Кюстендил потвърди взетата от РС – Дупница мярка „парична гаранция” за Кольо Илиев

Кольо Илиев пристигна със закъснение заради катастрофа на пътя Кюстендил-Дупница.
  • „Ако преместя тази суровина, която не е отпадък, ставам убиец, ако я преработя, тъй като е изключително ценна като суровина, ставам крадец“, каза пред магистратите Илиев, който е с вирусна пневмония

 

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди днес взетата от РС – Дупница мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев и определи 10-дневен срок за внасяне на паричната гаранция, считано от 17 февруари. При непредставянето й в посочения срок съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.

Съдът остави без уважение искането на прокуратурата в лицето на прокурор Валери Пенков за вземане по отношение на Кольо Илиев на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. В мотивите се сочи, че е налице обосновано подозрение за съпричастност на Кольо Илиев към престъплението, за което е привлечен като обвиняем, но съдът приема, че не са налице опасностите – да се укрие или да извърши друго престъпление.

Адвокат Петър Чалъмов, който защитава Илиев, представи днес в съдебната зала болничен лист, от който става ясно, че неговият клиент има вирусна пневмония и трябва да продължи да се лекува. Илиев е бил хоспитализиран в болницата в Дупница в периода от 7 до 15 февруари. Той има и назначена терапия за продължаващо лечение от д-р Банев, според която Илиев трябва да продължи своето лечение в домашни условия за период от 20 дни. Предвид изнесените факти адв. Чалъмов настоя пред съдия Росица Савова определяне на най-леката мярка „подписка“.

В съдебна зала обвиняемият се възползва от правото си да даде обяснение. Илиев заяви категорично, че въпросният отпадък, който се намира в близост до неговата фирма, не е негова собственост. „Ако преместя тази суровина, която не е отпадък, ставам убиец, тъй като при поставянето й на сметище тя отделя изключително вредни вещества при гниене. Човек ако вдиша от тези отрови, може да загине само за 15 минути. Ако реша да я преработя, тъй като е изключително ценна като суровина, ставам крадец“, каза управителят на „Феникс – Дупница“ ООД, който също настоя да му бъде наложена подписка. Днешното заседание започна с повече от 30 минути закъснение заради катастрофа на пътя Кюстендил-Дупница.

Определението е окончателно и не подлежи и на обжалване и протест.

Тричленен състав на ОС-Кюстендил потвърди взетата от РС – Дупница мярка за неотклонение „парична гаранция”.

Кольо Илиев е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че от неустановена дата до 05.02.2020 година в землището на град Дупница е управлявал отпадъци от разнородни материали, с неустановен към момента вид и произход, не по установения ред и с това е създадена опасност за живота и здравето на другиго или са причинени немаловажни вреди на околната среда –  престъпление по чл. 353б, ал.1 от НК.

“Ще се съобразим с решението на Кюстендилския окръжен съд и ще внесем в указания срок паричната гаранция и ще чакаме разследването обективно, всестранно и пълно и да излезе истината. Напълно акуратни сме към всички административни и разследващи органи да се разкрие колкото може по-бързо обективната истина и ще окажем пълно съдействие по разследването на делото и по изясняване на обстоятелствата – дали Кольо Илиев съхранява незаконосъобразно боклук, къде се съхранява и какви действия той е предприел във връзка с решаването на този проблем”, каза пред медиите адвокат Петър Чалъмов.

“Този технологичен отпадък е поставен в далечната 1997-98 година. Досега институциите никога не са имали предвид, че представлява някаква опасност. В момента така изригна случаят, тъй като имаше пожар под магистралата и институциите се съобразиха с всичкото това и се повдигна този тревожен въпрос. Технологичните отпадъци се съхраняват на не повече от 1 декар площ и е в близост до моето депо. Ние можем да вземем тези отпадъци, но преди това трябва да се балира и да се постави на определено място. Институциите да мислят кой трябва да узакони този отпадък. Ние сме писали писма до министъра на околната среда, Районната инспекция по околна среда-Перник, до кмета на община Дупница. До този момент нямаме никакъв отговор”, каза пред медиите Кольо Илиев.