С песни, танци и руйно вино зарязаха лозите в Долна Диканя

Местни хора се събраха пред читалище “Никола Корчев” в селото и с песен на уста тръгнаха да зарежат лозите за здраве и берекет, както повелява традицията на днешния ден.
Множеството се отправи към къщата на 70-годишния Иван Николов, бивш футболист на „Локомотив” (София), „Чавдар” (Троян) и „Витоша” (Долна Диканя), който тази година беше в ролята на домакин на ритуала. Николов е играл като нападател, а за него местните казват, че е имал отличен голов нюх и когато са му подавали топката в краката на подходяща позиция, задължително е отбелязвал попадение.
С песента “Домакине” местните дадоха тон за започване на ритуала по зарязване на лозите, който бе извършен първо от Иван Николов.

След това ножицата в ръка взе кметът на Долна Диканя Елинчо Колев. Общинският съветник Емил Колев също не пропусна да зареже лозята. След зарязването лозята бяха обилно полети с вино, за да тече в изобилие напитката на любовта през годината. Лозята на Николов бяха увенчани с красива корона от пръчки.
“Нека годината да е мирна, плодородна и да тържествува любовта между хората”, заяви по повод празника кметът на Долна Диканя Елинчо Колев.
Накрая на ритуала всички, присъстващи на празника, се събраха на обща трапеза в читалището, отрупана с обреден хляб, пивки вина и вкусни блюда, след което извиха кръшни хора и ръченици.