Пожар в бараката на бивш военен в Дупница за малко да вдигне цял квартал във въздуха

Изгорялата барака
  • Полицията иззе незаконно складирани над 200 броя капсул-детонатори и повече от 5 килограма пресовки взривно вещество „Скаленит” от имота на Никола Паунов

Дупница се размина със страшна трагедия в нощта на понеделник срещу вторник. Пожарът, избухнал в имота на 76-годишния Никола Паунов, който е складирал незаконно взривни вещества и капсул-детонатори, можеше да има много сериозни последици. Възрастният дупничанин е предизвикал пожара, докато е работел в бараката си към 23 часа в понеделник.

Къщата, където живее бившият военен Никола Паунов.

Той е рязал винкели с ъглошлайф и искрите са подпалили постройката. Оттам огънят е тръгнал към други помещения в двора на къщата, в която живеят още две семейства. Те са били евакуирани, а районът е бил отцепен. Пожарникарите, които са гасили огъня, са били в легнало положение, за да се предпазят при евентуална експлозия. Огнеборците са приключили с гасенето към 2 часа след полунощ и са успели да спасят от пожара съседните три къщи.

Иззетите от полицията взривни вещества


След като огънят е бил потушен, началникът на РУ-Дупница Борислав Динев е разпоредил огледът на място да бъде преустановен, тъй като е имало реална опасност за служителите на реда. Действията са продължили по светло, когато вече на място са били и служители на СОБТ.
Никола Паунов е бивш военен. Работил е в армията до 1982 година, когато напуска поделението в с. Самораново. От 1982 до 1990 година е „бомбаджия” в мини „Бобов дол”. След инцидента пенсионерът е бил настанен в болница, където пред стаята му стоят полицейски служители. Той е получил обгазяване и леки изгаряния, но няма опасност за живота му. Мъжът е задържан за 72 часа с прокурорска заповед.
„Открити са над 200 броя капсул-детонатори и повече от 5 килограма пресовки взривно вещество „Скаленит”.

Те имат номера и скоро ще бъде установено откъде са били взети. Задържаният е можел да се сдобие с тях и от поделението, и от мината. Лично аз си мисля, че по-скоро взривните вещества са взети от мината, защото там контролът е далеч по-малък. Това предстои да бъде установено скоро. Искам да използвам да благодаря на колегите чрез вашата медия. Както пожарникарите, така и полицаите показаха страхотна съобразителност и професионализъм. Представяте ли си какво можеше да се случи, ако всичките тези боеприпаси се взривят? Целият квартал щеше да бъде във въздуха, щеше да се случи нещо страшно”, каза пред „Вяра” началникът на РУ-Дупница главен инспектор Борислав Динев.