Арестуван е директорът на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов

Емил Христов

Емил Христов е задържан в четвъртък следобед извън територията на ТЕЦ-а. Той е задържан за 24 часа, съобщи БНР. По непотвърдена информация е образувано досъдебно производство, което се води от прокуратурата.

Преди седмица главният прокурор Иван Гешев посети централата във връзка с горенето на отпадъци. По същото време прокуратурата възложи на екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз.

Иван Гешев съобщи тогава, че са констатирани нарушения.

Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища.

Второто нарушение е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне.

“Най-вероятно не са спазени необходимите законови изисквания за функционирането и спазването на екологичното законодателство. И то е много просто. По-лесно е да караш „Майбах“, отколкото да си го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха в ТЕЦ-а, защото това теоретично би струвало стотина-двеста милиона. Защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и т.н.“, каза тогава главният прокурор.