Инвестиционно предложение за преработка на опасни химически отпадъци провокира недоволство в Перник

Готовност за протестни действия обявиха от инициативен комитет “Спаси Перник” заради инвестиционно предложение за изграждане на инсталации за преработване на опасни химически отпадъци в източния район на града. Столична фирма възнамерява да внедри технологии за обезвреждане на отпадъчни химически вещества в два модула; за третиране на опаковки, замърсени с опасни вещества, и инсталация за рециклиране на разтворители на територията на бившия завод за токоизправители. Площадката се намира на 250-280 м от жилищни сгради, перничани са обезпокоени, че екосредата ще бъде засегната и това е поредният замърсител на града.
Икономическото лице на Перник трябва да бъде екологично съобразено. Няма да подкрепим производства, които могат да увредят здравето на хората, заяви кметът Станислав Владимиров. Жители на кварталите “Изток” и “Църква”, чиито домове са в съседство с площадката за опасни отпадъци, също изразиха опасения от реализацията на инвестиционното намерение.

Във връзка с инвестиционно предложение на „ЕКОМА“ ЕООД управителят на фирмата Атанас Калев е поискал да се срещне с кмета на Перник. Срещата ще се проведе в 10,00 ч. в понеделник (24.02.2020 г.) в залата на община Перник. Разговорът ще бъде отворен за граждани.