Гонене на злите сили, плетене на мартеници и плъстене на вълна се проведоха на празник в крепостта “Стенос” край Костенец

Наградени бяха отличилите се домашни вина в конкурса “Във виното е истината”

“Празник на виното и мъдростта на предците” се проведе на крепостта “Стенос” при прохода Траянови врата край Костенец.

Ден, в който всички посетители се насладиха на едни от най-българските традиции – гонене на злите сили от кукери, плетене на мартеници, плъстене на вълна и други занаяти, които бяха съпроводени с дегустация на вино и добро настроение. Слово по повод празника произнесе Йордан Ангелов, кмет на община Костенец.


За доброто настроение се погрижиха: НЧ “Г. Бенковски – 1928” – с. Горна Василица, НЧ “Гео Милев – 1954” – гр. Момин проход, НЧ “Прогрес 1907” – гр. Костенец, НЧ “Просвета-1881” – с. Костенец, НЧ “Просвета-1913″ – с. Пчелин, екипът на крепост “Туида” – Сливен, школа „Заедно през годината” и Любо Иванов.


Наградени бяха отличилите се домашни вина в конкурса “Във виното е истината”.
Официални лица, присъстващи на събитието, бяха още Александра Герева, заместник-кмет на община Костенец, Тинка Проданова, заместник-кмет на общината, Иван Банчев, председател на Общински съвет-Костенец, Тодор Стойнов, заместник-председател на Общински съвет-Костенец, подполковник Найден Найденов, началник поделение 22 700, подполковник от запаса Георги Кадийски, председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва “Цар Самуил”, общински съветници, кметовете и кметски наместници на населени места в община Костенец, директори на училища и детски градини, председатели на читалищни настоятелства и секретари на читалища.