Петричанинът Богдан Шумаров е поредното доказателство как бойните спортове преобръщат живота на едно дете и го насочват в правилния път.

Роденият в Петрич боец започва да тренира сравнително късно, но само за няколко години става сред водещите ни кикбоксьори и със сериозна визитка зад гърба си.

23-годишният българин може да се похвали с десетки победи от национални и международни първенства. Сред тях са европейски шампион по кикбокс за професионалисти на WAKO PRO в категория до 71.8 кг през 2017 г., през същата година става световен вицешампион по кикбокс на WAKO и вицешампион на световните игри по кикбокс. Българският боец завоюва и европейска титла на WAKO през 2016 г., а още като юноша става балкански и световен шампион.

„Може да звучи банално, но като повечето деца и аз бях проблемен и влязох в залата малко на шега. От приятели чух, че има кикбокс в нашия град. Реших да пробвам и още с първата ми тренировка разбрах, че това е моята страст.“

Няма да забрави съветите на първия му треньор Славей Христов.

„Ще запомня, че винаги ми повтаряше, че добрият боец върви по-ниско от тревата“, спомня си Богдан. Самият той остава такъв скромен, въпреки успехите му.

От няколко години той тренира и живее във Варна.

„През 2013 година, когато отидох на един лагер с националния отбор на „Спортпалас“, аз бях най-малкият от всички състезатели. Тогава се запознах с треньора Красимир Кирилов и говорихме с него да се преместя в клуб „Боил“.

„Животът ми се промени тотално. Започнах да тренирам много по-сериозно. Много се радвам, че въпреки тази ранна възраст реших да предприема тази крачка“, казва Шумаров.

В събота вечерта Богдан Шумаров атакува вакантния Европейски пояс на WAKO PRO в категория до 75 кг по време на петото издание на бойнага гала SENSHI 5. В последния девети сблъсък от бойната карта на веригата се е изправи на ринга срещу естонеца Майкел Астур. Битката се проведе в 5 рунда по правилата на К1 и бе спечелена от Богдан Шумаров.

„На два пъти гонгът спаси естонския състезател Майкел Астур от нокдаун. Независимо от всичко Богдан Шумаров спечели убедителна победа по точки и вече е европейски първенец за професионалисти в категория 75 кг”, сподели наставникът на Шумаров Красимир Кирилов.