Седма жертва на коронавируса в Италия

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия

 

Седми смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, а броят на заразените в страната надхвърли 220, предаде Ройтерс. Последният починал е 80-годишен мъж, който бил приет миналата седмица в Лоди след инфаркт, съобщи агенция АНСА. Смята се, че се е заразил от друг пациент. Трима души в напреднала възраст вече починаха от заболяването, като двама от тях са страдали от сериозни здравословни проблеми. До момента все още не е намерен приносителят на заразата, или така нареченият “нулев пациент”. Премиерът Джузепе Конте каза, че е изненадан от случващото се и от броя на засегнатите хора, но че положението е под контрол, на което се дължи и откриването на заразените.

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия, съобщи за “Хоризонт” генералният консул в Милано Таня Димитрова. Тя посъветва българските граждани да избягват пътувания до област Ломбардия, а ако в момента се намират там – да носят предпазни маски и ръкавици.

Българските дипломати в Италия са в контакт с българите в най-тежко засегнатите области в Италия – Ломбардия и Венето, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че не е необходима намеса на българската държава за извеждането от страната, тъй като границите не са затворени:

“Звънят, притесняват се хората. Още вчера МВнР оповести препоръки към българските граждани, живеещи там, но и пътуващи или планиращи пътуване. Силно препоръчваме да се пътува в тези две области само в краен случай. Границите на Италия с другите държави не са затворени, така че могат да напуснат във всеки един момент, в който решат”.

 

ЕС отпуска 230 млн. евро за борба с коронавируса

 

 

Европейският съюз реши да отпусне 230 милиона евро за борба с новия коронавирус, съобщава ТАСС. Това обяви днес еврокомисарят за справяне с кризите Янез Ленарчич на пресконференция в Брюксел.

“ЕС ще предостави около 230 милиона евро за подпомагане на глобалните усилия за борба с коронавируса”, каза той.

Както е обяснено в изявление на Европейската комисия, 114 милиона евро ще отидат за Световната здравна организация (СЗО), други 15 милиона евро за Африка, за мерките й за предотвратяване на разпространението на вируса. 100 милиона евро са отделени за производство на ваксини и за изследователски проекти. Други 3 милиона евро ще бъдат отпуснати за работата на механизма за гражданска защита на ЕС за завръщането гражданите на ЕС от Ухан, центъра на епидемията.

Ленарчич също подчерта, че ЕС е загрижен за ситуацията с избухването на коронавируса в Италия (по последни данни броят на заразените е достигнал 210, четирима са загиналите), но засега няма да предприеме никакви радикални мерки.

Новият коронавирус е регистриран в Ухан в края на декември 2019 г. Световната здравна организация обяви извънредно положение. Извън Китай са открити случаи на инфекция в 30 страни. Към днешна дата броят на смъртните случаи в Китай възлиза на почти 2600, а общият брой на заразените надхвърля 77 000.