Съдът не видя унищожени дюни на Каваците

Природната забележителност била само увредена, мотивират се магистратите от Бургас

 

Окръжният съд в Бургас прекрати съдебното производство за унищожаването на дюните в местността Каваците и върна делото на прокурора. Това става поради установени нови фактически положения, става ясно от мотивите на съда.

Магистратите са изслушали две нови експертизи – съдебно-геодезическа и повторна екологична експертиза, и констатират, че дюните не са унищожени, а “само увредени”. Освен това от съда посочват, че увредената пясъчна дюна не е в имота на човека, който е обвинен за унищожението й, а по границата му. Повторната екологична експертиза сочи, че видът на увредените дюни е категорично само “сиви стабилизирани дюни”, докато според обвинението унищожените дюни са бели, сиви и зараждащи се дюни, пишат още магистратите. “Повторната екологична експертиза категорично посочва, че увреденият участък, вкл. целият регион около инкриминирания участък, представлява комплекс от дюнно местообитание, без да има някаква прилежаща площ, която няма характеристики на дюни”, изтъкват те. Определението не подлежи на обжалване и протест.

Дюните до къмпинг “Смокиня” бяха разорани миналия януари. След като музикантът Васил Гюров разпространи кадри от заравнените природни образувания, няколко министерства се разтичаха да правят проверка, а собственикът на терена и багеристът, минал през дюната с тежката си машина, бяха арестувани. Сега от тази пушилка не остана нищо.

Преди година “За да остане природа в България” съобщи, че според тяхна проверка голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг “Смокиня“ са частни и се водят земеделска земя. Организацията припомня, че и при това положение собственикът няма право да унищожава видове на биологичното разнообразие, каквито е имало върху разораните дюни. Природозащитниците призоваха тогава държавата да си изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя./СЕГА