Дупнишките планински спасители получиха скъп подарък за 65-годишнината на отряда

Жана Иванова (в средата) подари нова и олекотена количка на дупнишкия отряд.
  • Благодарната Жана Иванова и други спасени от ПСС-Дупница събраха голяма сума за нова и олекотена планинска количка

Дупнишките планински спасители получиха скъп и полезен подарък за 65-годишнината на местния отряд.
Хора, които са им благодарни за това, че им е била оказана помощ в критичен момент, им подариха нова и олекотена планинска спасителна количка. Дарението беше направено по време на коктейла, който бяха организирали от ПСС-Дупница по повод рождения си ден.

Евелина Малинова изненада Кирил Чолаков с кристален плакет.

Основен инициатор на събирането на средствата за новата количка е собственичката на издателска къща Жана Иванова. През месец октомври миналата година тя чупи глезен в Рила планина. Дупнишкият отряд я спасява, като няколко часа я носи в количка през труднодостъпни места. Тогава тя си обещава, че ще направи нещо, за да се отблагодари на планинските спасители. Благодарната жена подема дарителска кампания, свързва се с други спасени от ПСС-Дупница и заедно събират близо 5-цифрената сума, необходима за модерната количка.

Директорът на ПСС към БЧК в България Емил Нешев дари традиционното въже.

„Акцията при спасяването на Жана Иванова беше в района на езерото Долния Чанак. Това е наистина труднодостъпно място и никак не е лесно да се носи пострадал, след това и транспортът е доста бавен. Носихме я няколко часа с тежка количка и жената е оценила това. Тя предприе тази кампания и събра средствата за новата количка, която е доста по-лека и ще ни бъде много по-удобно с нея навътре в планината”, каза пред „Вяра” началникът на ПСС-Дупница Кирил Чолаков.
По време на коктейла той беше изненадан от Евелина Малинова. Първата жена спасител в дупнишкия отряд му подари кристален плакет от името на целия екип.
„Бях много приятно изненадан от подаръка, който колегите ми направиха. Много благодаря на всички за признателността, която получаваме от хората. Ние обаче не се възприемаме като някакви герои. Просто правим това, което трябва да се направи, и ни харесва, че успяваме да помогнем на хора в беда.

На коктейла присъстваха действащи и бивши планински спасители.

Считаме акциите си не за проява на героизъм, а за добре свършена работа”, сподели ръководителят на отряда от Дупница.
На тържеството присъстваха всичките 20 действащи спасители, както и десетки ветерани, които през годините са били част от дупнишката Планинска спасителна служба. Сред тях беше и Димитър Томанов, известен с прякора си Клюно. Той е единственият жив ветеран, който е участвал в първата акция преди 66 години.
Отрядът получи и други подаръци. Директорът на ПСС към БЧК в България Емил Нешев дари традиционното въже, след което награди и действащите спасители с дълъг стаж. Директорката на БЧК-Кюстендил д-р Емилия Кацарска изненада спасителите с телевизор, а община Дупница осигури 6 професионални радиостанции с голям обхват и издръжливост до 5 дни в непрекъсната работа.

Тодор Петков подарява на спасителя Георги Илков-Темето книга за алпинизма.

Началникът на отдел „Образование, култура и младежки дейности” към кметството Тодор Петков пък направи личен подарък на спасителя Георги Илков-Темето с книгата „Убийството на НЕвъзможното” на световноизвестния автор Райнхолд Меснер. В нея известни катерачи дискутират темата за предела в алпинизма.