Заплахата от коронавируса държи в шах и много дупничани

Вергил Кацов
  • Хората се питат дали ще има превоз до Италия и обратно, заболяването оказа влияние и на търговията с автомобили втора ръка

Заплахата от коронавируса държи в шах много дупничани и техните семейства. Не е тайна за никого, че в района на Милано има огромен брой семейства от Дупница, които живеят и работят там от години. Всеки петък от града към Италия пътува автобус, пълен с дупничани. В неделя пък в посока Дупница пътува рейс, който също почти винаги е пълен. Заради откритото огнище на коронавирус в района на Ломбардия дупничани не знаят дали ще успеят да заминат за Италия в края на тази седмица. Има и такива, които търсят начин да се приберат в родния си град.
„Все още нямаме яснота дали ще пътуваме този петък. Сухопътните граници са отворени, но не се знае докога, защото ситуацията е доста интензивна и се променя всеки час. Постоянно ми звънят дупничани, които искат да пътуват, въпреки вируса. Казват ми, че ще рискуват и ще се приберат в Италия. Някои от тях имат работни места, които ги чакат и те трябва да се върнат. Аз обаче им отговарям, че в момента шансът да има автобус в тази посока е 50/50, чакаме да видим как ще се развият нещата. Вече е почти запълнен и автобусът, който трябва в неделя да тръгне от Италия към Дупница. Определено се усеща страх у хората и няма как да бъде по друг начин, виждате, че постоянно се говори колко страшен е този коронавирус. На този етап на сухопътните граници не се взимат никакви мерки и пътниците не се проверяват. Това се прави единствено на границите на Ломбардия, където е огнището на вируса. На територията на областта и градовете в нея вече има доста строги мерки, но на другите места изобщо не е така”, каза пред „Вяра” Симеон Бельовски, който е собственик на транспортната фирма, която всяка седмица вози пътници от Дупница до Италия и обратно.
За щастие до вчерашния следобед нямаше нито един пациент в Кюстендилска област, за когото да има съмнения, че е преносител на опасния за живота вирус.
„Към момента няма нито един сигнал за случай на коронавирус в Кюстендилска област. На този етап за идващите от Италия не са зададени мерките, които важат за хората, пристигащи от Китай. Разчитаме на добрата съвест на всички, дошли си от Италия. Те трябва да спазват всички препоръчителни мерки – да имат добра хигиена и да се самонаблюдават.

От РЗИ разчитат на добрата съвест на хората, идващи от Италия.

Призоваваме ги да ограничат контактите си с други хора и задължително да носят медицински маски, които се сменят на всеки три часа. Ако имат някакви симптоми като при грип, веднага да се свържат с личния си лекар. Ако нямат такъв, могат да посетят РЗИ, откъдето да ги насочат за преглед. На по-големите  КГПП-та се разкриват медицински пунктове. В тях смесени екипи ще преглеждат и разпитват пътници, ще бъде извършвано и термометриране. Очакваме разрешение такъв пункт да бъде обособен и на ГКПП-Гюешево. Ако специалистите имат съмнения за даден човек, той веднага ще бъде транспортиран в София, където да му се направят по-подробни изследвания”, коментира пред медията ни директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести” д-р Илияна Кръстева.

24-часови дежурства вече дават служителите на Регионалната здравна инспекция в Благоевград на граничен пунктКулата”. Здравните инспектори проверяват всички, влизащи у нас от Италия. Пътниците се разпитват за оплаквания и дори да нямат такива, им препоръчват да се изолират за 14 дни и да нямат контакт с други хора. В случай че бъдат установени здравословни проблеми, пътниците ще се насочват за преглед към Югозападна болница. В проверките да се включат и лекари от Петрич и Сандански.

Заплахата от коронавирус няма как да не се отрази и на развитата в Дупница търговия с автомобили втора ръка, категоричен е председателят на Сдружението на автотърговците в града Вергил Кацов.
„Разбира се, че случващото се с коронавируса в Италия се отразява на вноса на автомобили. По-голямата част от колите, които се докарват у нас, са именно от района на Ломбардия, където е огнището на вируса. Моят съдружник трябваше да пътува до Италия, но се отказа. Той се притеснява не само от евентуална зараза, но и от това, че може да остане в Италия много дълго време, ако бъде обявена карантина. Разбрах, че днес (б.а. – вчера) е трябвало да замине самолет за Милано с близо 300 пътници, но само 5-6 от тях са решили да се качат на него. Всички знаем колко дупничани всяка седмица пътуват по различна работа до Италия и колко хора от града живеят там от години. Знам за доста наши съграждани, които възнамеряваха да пътуват до страната, но решиха да си останат тук. Има и автовози на търговци от Дупница, които са заминали миналата седмица за коли, но заради коронавируса шофьорите стоят там или тръгват към други части на Италия. Просто им отказват да товарят от този район. Но колите ни не са хляб, който да се развали след няколко дни. Ще почакаме колкото е необходимо. Още повече че е абсурдно да говорим и да се оплакваме за автомобилите, при положение че има хора, които умират от този вирус. Искрено се надявам, че ще се намери решение на проблема. Четох теория, че със затоплянето през пролетта може би вирусът ще бъде преборен. Дано да се случи по-скоро”, заяви Вергил Кацов.
Проверихме и дали има завишено търсене на медицински маски в града.
„Има хора, които през този сезон задължително си купуват медицински маски и си ги носят. Тези дни обаче няма по-голямо търсене, не забелязвам и да има някакъв страх у хората”, коментира фармацевт, работещ в една от централните аптеки в Дупница.