Главният прокурор посети Ихтиман и Костенец, където се проведе акция срещу битовата престъпност

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов посетиха Костенец и Ихтиман, както и кметствата от района, във връзка с проведена специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност.

При посещението си в Костенец Гешев заяви, че в града има проблем с битовата престъпност и трябва да се работи в тази посока. Той подчерта: „Това добро взаимодействие, което имаме на централно ниво, може да изградим и на местно, защото няма как да се решат проблемите в един град, ако няма съдействие от местната власт”.
В хода на специализираната операция срещу битовата престъпност на територията на община Костенец са проверени 137 лица, от които 6 са от активния криминален контингент. Задържани са три лица. Проверени са и 86 моторни превозни средства. Съставени са 11 акта за административни нарушения във връзка със Закона за движение по пътищата, 9 фиша също във връзка със Закона за движение по пътищата. Образувани са 2 досъдебни производства. При различни действия по разследването и проверки на адреси са иззети 25 литра незаконен алкохол, 2 кг тютюн, 922 къса цигари без бандерол и около 1 кг наркотични вещества във вид на марихуана.

Главният прокурор посети и Районна прокуратура – Ихтиман, където разговаря със съдебните служители и прокурорите. В отговор на журналистически въпроси в Ихтиман главният прокурор коментира, че най-сигурният начин да се попречи на дейността на прокуратурата от последните месеци е, като се приемат законодателни промени, с които да се блокира нейната работа. „Прокуратурата ще продължи да работи. Оттук нататък има една гранична линия. От едната страна са интересите на хората, които смятаме да защитаваме – сигурност, спокойствие и ред, от другата страна са интересите на престъпниците и олигарсите. Политиците, независимо кои са те – независимо дали са президент, министър-председател или депутати, трябва да изберат на коя страна да застанат“. Така главният прокурор Иван Гешев коментира журналистически публикации, цитиращи становище на фондация на адвокати, които се обявяват за промени в Конституцията, предвиждащи ограничаване правомощията на прокуратура.