Общини от Кюстендилска област подписват споразумение с Пътно управление за освобождаване от винетни такси

Освобождаване от винетна такса на участъци от републиканската пътна мрежа бе обсъдено по време на работна среща в Областна администрация-Кюстендил. Срещата бе във връзка с подадени към АПИ искания за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса за ползване на пътната инфраструктура. В срещата се включиха областният управител Виктор Янев и директорът на ОПУ-Кюстендил Юлияна Божилова.

По време на срещата бяха коментирани възможностите за освобождаване на участъци от републиканските пътища. Бяха обсъдени и нужните финанси за поддържане на евентуалните изключени участъци. До края на тази седмица общините от областта трябва да изпратят писмено искане за подписване на споразумение за съвместно финансиране с АПИ – Областно пътно управление – Кюстендил. За да отпадне винетната такса за предложените участъци от републиканската пътна мрежа, общините трябва да подпишат това споразумение с ОПУ – Кюстендил. Уточнено бе, че тези споразумения касаят само винетната такса, не тол таксата.

По време на работната среща бе уточнено, че ако това споразумение бъде подписано от община, то тя ще дължи такси за текущ ремонт и за зимно поддържане. Текущото поддържане на 1-ви, 2-ри и 3-ти клас ще бъде в размер на 5000 лв./км. Зимното поддържане за 1-ви клас ще бъде съответно 3000 лв./км (приведена дължина), за 2-ри клас – 2000 лв./км (приведена дължина) и за 3-ти клас – 1000 лв./км (приведена дължина).

По време на срещата директорът на ОПУ – Кюстендил Юлияна Божилова направи още разяснения относно стартирането на тол системата. Припомнено бе, че на територията на област Кюстендил тол система и платена такса ще има на път I-6 ГКПП „Гюешево“, границата с Перник през Конявската планина, на І-1/E79 – границата област Кюстендил с област Перник и област Благоевград, както и на автомагистрала „Струма“. Това се отнася само за тежкотоварни превозни средства над 3,5 т и за автобуси. Плащането за тол системата и винетната такса отпада за урбанизираните територии на населените места на територията на област Кюстендил.