Извънредно положение в цяла България заради коронавируса до 13 април

Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, заради разпространението на коронавируса. Решението беше взето с 201 гласа “за”, и нито един “против” или “въздържал се”. Извънредното положение се въвежда по силата на член 84 от българската Констититуция.

Премиерът Борисов благодари на депутатите:

“Показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречия, но и да мислим преди всичко за народа си, всеки от неговата възможност”

Борисов, министрите от кабинета и шефът на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса професор Мутафчийски бяха в пленарната залата за гласуването. 

В началото на заседанието Мутафчийски обобщи ситуацията пред депутатите и подчерта, че всички държави в ЕС са станали жертва на епидемията.

“Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване. 11 лица от вчера регистрираните са свързани с първата двойка, приета в Пирогов. Имаме три гнезда на инфекции, които са независими едно от друго – Плевен, София, Габрово…. При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки…  В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат! Нуждая се от по-широки правомощия за решаване на множество въпроси, които се появяват в динамика”.

Премиерът благодари на медиците за усилията им в битката с коронавируса. Той подчерта, че е възможно да се помисли и за актуализация на бюджета.

Това е първото извънредно положение в най-новата история на България.

Какви правила важат при извънредно положение

Освен в Конституцията, подробно разписани правила при извънредно положение има и в Закона за отбраната и Закона за защита при бедствия.

Според разписаните в Закона за отбраната правила, при извънредно положение държавните органи и въоръжените сили могат да ограничават или забраняват граждански полети, особен режим на корабоплаване, ограничения при преминаването през държавната граница на Република България. Властите имат правото да ограничават движението по основни пътни артерии, движението на влакове и установяват контрол върху пътниците и товарите. Текстовете допускат ограничаване на свободното придвижване на гражданите и превозните средства. Те ограничават или забраняват достъпа до държавни учреждения.

При необходимост от защита на националния интерес, живота и здравето на гражданите, се прилагат и други мерки, които не противоречат на международните актове. При извънредно положение се конкретизират и нормативните актове, чието действие се спира.

В Закона за бедствията е уточнено, че обявяването на „извънредно положение” се осъществява в съответствие с разпоредбите на Женевските конвенции от 12 август 1949 г., Допълнителните протоколи към Женевските конвенции от 1977 г.

Според Конституцията, въпреки въведеното извънредно положение има и права на гражданите, които не могат да бъдат ограничени. Това са: Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Чл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. Остава в сила наказателната отговорност. (2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание.- Личният живот на гражданите остава неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Не може бъда ограничавана свободата на мисълта.

Защо се въвежда

До решението на кабинета да предложи въвеждане на извънредното положение се стига след извънредно заседание късно снощи. То беше свикано, след като в България вече са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус. Една жена на 66 години почина от болестта в София. Най-много са положителните проби в столицата. Вчера бяха потвърдени общо 16.

“Обявяването на извънредно положение ще даде възможност да могат да се затварят училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции”, подчерта премиерът. Той изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението.

“Единствено и само дисциплината и мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация”, категоричен е премиерът.

Той обясни, че Министерството на външните работи постоянно ще информира на сайта си за забрана за пътувания от България към други страни. Министерството на здравеопазването от своя страна трябва да обяви от кои страни няма да може да се влиза у нас. Социалното министерство трябва да вземе мерки относно изплащането на пенсиите. Очаква от Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса.

“Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата, да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната”, каза още Борисов. Част от мерките ще са и налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава.

“Сега е моментът да покажем дали сме патриоти, дали сме солидарни. Да се погрижим за възрастните хора, да се погрижим за социално слабите, за санитарите. Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките на починал с коронавирус също са под карантина”, каза още министър-председателят.

Борисов обяви, че загубите за икономиката в резултат на короновируса ще са минимум 3 милиарда лева.Настъпил е моментът за по-решителни мерки, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус у нас. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Ще се търси баланс между гарантирането на живота и здравето на българските граждани и съхраняването на стопанския живот в страната, заяви той:

“Основните ограничения в сега действащата нормативна уредба, които имаме, са на първо място свързани с ограничения на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуванията на български граждани до държавите, в които има интензивно разпространение на вируса, както и да огриничим пътуванията от такива държави до България. Извънредното положение не означава спиране на стопанския стокооборот по никакъв начин. Не означава и ограничаване на граждански права.”С въвеждането на извънредно положение може да се намали значително тежестта на епидемията, заяви от своя страна главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев, и допълни:

“Ние сме в състояние за 24 часа да удвоим необходимите легла за инфекциозно болни. Освен това сме направили пълна рекапитулация на възможностите за интензивно лечение, същевременно снабдяването им с апарати за механична вентилация. Правят се всимки усилия да се доставят допълнително такива апарати, така че да можем да посрещнем какво и да е нужда.”

Професор д-р Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса, призна:
Ген. Венцислав Мутафчийски

“Ние успяхме да натрупаме достатъчно наблюдения за това как се справят нашите колеги и лечебните заведения, каква е готовността на здравната система, как се изпълняват от гражданите, които са поставени под карантина предписанията на здравните власти и нашите вербални послания. Оказа се, че има съществени слабости във всички насоки.”

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС – 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС – с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска – 222.5 на сто хил. България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение – 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия – с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание./bnr.bg