Петър Паунов, кмет на община Кюстендил: 59 души, завърнали се от рискови дестинации, са под доброволна карантина

Петър Паунов
  • “Имахме сигнал за шофьор, върнал се от рискова дестинация, който се е разхождал из града. След среща с органите и подпис на декларация вече спазва правилата”, информира градоначалникът

  • От понеделник достъпът до община Кюстендил ще бъде по 1 човек на гише

 

Към момента има 59 души, завърнали се от рискови дестинации, които са под доброволна карантина в Кюстендилска община. Това обяви пред журналисти кметът Петър Паунов и доуточни, че на едно от лицата карантината изтече в събота.

„Продължаваме да очакваме сигнали за неспазване на карантината. В момента обработваме два сигнала. Единият е неверен като обстоятелства. Другият сигнал касае хора, посещавали Франция, която към този момент не е била рискова дестинация в момента на прибирането, но отново ще спазват карантинния период. Имахме сигнал за шофьор, върнал се от рискова дестинация, който се е разхождал из града. След среща с органите и подпис на декларация вече спазва правилата. Няма повод за тревога, при спазването на личната хигиена и спазването на здравните мерки. До момента има 59 души, завърнали се от рискови дестинации, които са под доброволна карантина. На едно от лицата карантината изтича днес. Извънредните мерки се налагат само заради хора, които си позволяват да нарушават карантината. Благодаря на Бога, в Кюстендил нямаме болни с коронавирус. Молбата ми е без каквото и да било напрежение. Всякакъв тип презапасяване е напълно излишно”, коментира още Паунов.

“Спазвайки наложените правила, имаме шанса до две седмици да възстановим нормалния начин на живот, към момента отново казвам, че нямаме усложнения, кризисният щаб заседава постоянно“, увери Паунов.

Община Кюстендил апелира всички лица, пребивавали в заразени райони с COVID-19, да спазват стриктно 14-дневната карантина.

С оглед максимално съдействие на органите на МВР, РЗИ-Кюстендил и НОИ-Кюстендил, община Кюстендил апелира всички лица, които са се завърнали или предстои да се завърнат от страни с доказани случаи на лица, заразени с COVID-19, да спазват стриктно 14-дневната карантина.

Сигнали за лица, които не спазват карантината, може да подавате на дежурните телефони, както следва:

 

– Всеки работен ден до 17,00 часа на телефона за граждани на РЗИ-Кюстендил. 0885-11-63-22

 

След 17,00 часа и в почивните дни:

 

– Горещ телефон на община Кюстендил.

078/55-12-11

 

– Дежурен телефон на ОД на МВР-Кюстендил.

078/557-323

 

Напомняме на лицата, които имат съмнение, че са заразени с COVID-19, да не посещават обществени места и да не ползват градски транспорт, а незабавно да се обадят на тел. 112 или на личния си лекар.