Как се подготвят дупнишките спортисти в извънредното положение?

Симеон Димитров
  • Нападателят на „Марек“ Симеон Димитров: Тренирам вкъщи, занимавам се с йога и уча онлайн

  • Младежкият национал по волейбол Ивайло Дамянов: Поддържам форма със скачане и на лост, а в свободното си време чета книги и гледам филми

  • Европейският вицешампион по таекуондо Митко Джорджев: Не се затварям напълно в нас, а напротив. Излизам понякога с кучето си и правя по-дълги разходки

  •  Президентът на СК „Патриот“ Кирил Чакъров: Тренираме на открито с успоредки и лостове, подготвяме най-малките бойци онлайн

Въведените извънредни мерки заради заплахата от коронавирус в цялата страна се отразиха и на спорта. Зали, стадиони и фитнес клубове затвориха врати и на спортистите им се налага да измислят по-различни методи, за да не излизат от форма.
„Вяра“ се свърза с представители на различни спортове от Дупница, за да ги попита как поддържат своя ритъм и по какъв начин прекарват свободното си време.
„Свободното си време прекарвам в най-вече в тренировки, гледане на филми и четене на книги, помагам и за работата вкъщи. Поддържам форма с тренировки най-вече на двора – като скачане, с лост и всичко каквото ми хрумне. Когато е студено и вали, тренирам вътре с упражнения със собствено тегло, лицеви опори, коремни преси и т.н.“, каза младежкият национал по волейбол и център на „Марек Юнион-Ивкони“ Ивайло Дамянов.

Ивайло Дамянов

Нападателя на „Марек“ Симеон Димитров-Симба разкри подробно кък се справя със ситуацията:
„В момента България и светът преминават през един много труден период. Ежедневието на повечето хора преминава през паника и страх. Няма човек, на когото да не му е трудно в това извънредно положение, дори и на нас спортистите! Въпреки всички трудности, аз поддържам форма ежедневно вкъщи и в двора! Имам няколко уреда за коремните мускули, плюс това имам лост в двора и тренирам със собственото си тегло. Аз живея в къща и това е от много голям плюс. Имам тежести за крака и работя върху моята пъргавина, като изкачвам стълбите на тичане и скачам на въже по няколко минути. Също така тренирам и с ластици за всяка мускулна група. Отделно работя и с топката. Нареждам конуси в двора и минавам с топката между тях и още куп подобни упражнения. Имам си програма, която следвам и тренирам всеки ден, като една тренировка ми продължава не по-малко от 90 минути.
Като изключим тренировките, всяка сутрин се занимавам с йога в продължение на 20 минути. Практикувам йога от около 5 месеца и на мен много ми помага. Изолирам се от външния свят и всички проблеми и освобождавам цялото напрежение от тялото. Йогата ми помага изключително много и във футбола, защото ме предпазва от много контузии. Един спортист, за да върви напред и нагоре трябва контузиите да са сведени до минимум.
Също така през свободното си време се занимавам с учене. Аз съм втори курс в Софийския университет и вече лекциите ни протичат в интернет под формата на виртуална класна стая.
Накрая искам да кажа, всички хора да слушат съветите на лекарите, да поддържат своята хигиена и вярвам, че съвсем скоро всичко ще премине и ще се върнем отново щастливи по улиците. Трябва ни само воля и търпение!“, бяха думите на Симеон Димитров.

Митко Джорджев

Европейският вицешампион по олимпийско таекуондо за мъже Митко Джорджев също залага на тренировките у дома. Той се намира в невероятна форма и спечели три поредни турнира от клас G1, преди да спрат всички официални турнири.
„Тренирам у дома, разполагам с голям двор и малък фитнес в нас, където мога да правя упражнения и тренировки, които ми помагат в моя спорт. Не се затварям напълно в нас, а напротив. Излизам понякога с кучето си и правя по-дълги разходки пеша с него. Общо взето, така минава карантината при мен“, каза Митко Джорджев.


Потърсихме и СК „Патриот“, където продължават да тренират млади шампиони.
„Залагаме на тренировки на открито с успоредки и лостове, както и бягане на различни маршрути сред природата. И аз, и Краси Сулев, както и Добри Радев не сме спирали да се готвим и не искаме да губим форма. Продължаваме и да провеждаме подготовката на най-малките онлайн. Те ни показват какви упражнения правят и ние ги наблюдаваме и наставляваме по интернет. Всички правим и много лицеви опори и коремни преси вкъщи“, коментира президентът на СК „Патриот“ Кирил Чакъров.

Димитър ИКОНОМОВ