Румен Радев ще наложи вето върху извънредния закон (обновена)

Румен Радев

Това е атака срещу свободата на словото, липсва подкрепа за засегнатите от икономическите последици от пандемията, обяви президентът

Президентът Румен Радев ще обяви вето върху част от разпоредбите на закона за извънредното положение, внесен от ГЕРБ и одобрен от парламента миналия петък.

В изявление по темата държавният глава предупреди, че законът може да се превърне в “прелюдия към безконтролно упражняване на властта”, тъй като управляващите се опитвали да компенсират с ограничения всички недъзи и дефицити в работата на държавните институции срещу епидемията. “Липсата на кадри, оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити в организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги”, изтъкна Радев.

Той открои санкциите за борба с фалшивите новини, за които настоя главният прокурор Иван Гешев: “Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура, и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. По-важно – това ограничение остава и след изтичането на извънредното положение.”

Другият основен мотив за съпротивата му е, че не се обръща внимание на социално-икономическите последици от пандемията. “Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни. Правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите”, заяви президентът.

Радев изрази и недоволство, че е пренбрегната ролята му на върховен главнокомандващ, когато са се обсъдили и приели разпоредби за ролята на армията в налагането на мерките срещу болестта: “Когато на въоръжените сили се вменяват функции за употреба на сила извън конституционно определените им правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват единствено на изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време.”

Той изрази съмнение и в приетия модел за борба със спекулата. Според президента може да се стигне до блокиране на стопанските дейности, както и на вноса на жизненоважни лекарства и продукти.

“Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада решава повече проблеми, отколкото решава”, обобщи държавният глава.

Той обеща, че пълният текст на мотивите на ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. И завърши: “Надявам се народните представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото, а българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите – и то конкретни и адекватни. Нека не забравяме, че имаме бъдеще и след извънредното положение.”

ПРЕНЕБРЕГНАТИТЕ

В закона действително няма нито един лев предвиден за социалното слабите и хората в риск от бедност. Управляващите не записаха и никаква подкрепа за пенсионерите, от които почти 1.3 млн. са оставени в тази критична ситуация да оцеляват с пенсии, които са под линията на бедност – 363 лв. Повечето социални мерки са насочени към облекчаване на процедури. Единствената финансова подкрепа представлява трансформиране на обезщетението за безработица във възнаграждение – вместо съкратеният да получи 60% от фонд “Безработица” на ДОО, работодателят му ще получи парите, за да не го съкрати, като срещу това трябва да му покрие останалите 40% от заплатата. Тази мярка се въвежда за срок от 3 месеца, като има големи съмнения към кого точно ще бъде насочена./СЕГА