Прокуратурата проверява сигнали за нарушения на карантина в Дупница и Бобов дол

Районната прокуратура  в Дупница проверява сигнали за нарушения на карантина, съобщиха от ведомството в отговор на наши въпроси. Проверяват се жители на Дупница и Бобов дол.

„Няма образувано досъдебно производство във връзка с извършени престъпления по чл. 355 от Наказателния кодекс. Постъпили са 3 докладни записки от РУ – Дупница и РУ – Бобов дол, сочещи за нарушаване на наложена карантина на лица от гр. Дупница и гр. Бобов дол.

Незабавно е разпоредено установяването на лицата, извършване на предварителна проверка и е възложено на компетентните органи да извършват стриктен контрол на лицата, поставени под карантина.

След приключването на разпоредените проверки наблюдаващите прокурори ще се произнесат относно евентуалното търсене на наказателна отговорност.

Във всеки случай на констатирано нарушение на карантинните мерки спрямо извършителите ще бъдат предприети незабавни мерки съгласно Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс за търсене на наказателна отговорност”, съобщи говорителят на прокуратурата Емил Павлов.

Както писахме, преди дни от Областната дирекция на МВР – Кюстендил уведомиха, че техни служители, оказват съдействие на Районната здравна инспекция за проверки на лица, поставени под карантина, за спазването на предписания им режим. В съобщението бе посочено, че при проверка на 131 души в Кюстендилска област са установени 3-ма дупничани, нарушили карантинните предписания, като е образувана преписка и е докладвано на РП.

 

Юлияна Колчакова